Har du alltid velat besöka Presidentens slott – nu har du din chans

Vem som helst får besöka Presidentens slott från den 12 till den 14 september. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Torsdag–lördag nästa vecka har allmänheten möjlighet att besöka Presidentens slott.

Finlands republikanska regeringsform fyller 100 år och det firas bland annat med öppet hus på Presidentens slott i tre dagar från den 12 till den 14 september.

Jubileumsåret till ära håller förutom Presidentens slott även Riksdagshuset, Statsrådsborgen och Ständerhuset öppet hus.

Rundvandringen i slottet är inte guidad men det finns informationsskyltar och slottets personal svarar gärna på eventuella frågor. Deltagarna kan räkna med att få se alla de viktigaste salarna i slottet.

I salarna finns också en fotoutställning som berättar om Finlands presidenter i deras arbete. Det är bra att reservera ungefär en timme för besöket, skriver Republikens presidents kansli i ett pressmeddelande.

Många finländare har endast sett slottet på tv då den årliga självständighetsbalen ordnas. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Besök också Riksdagshuset

Presidentens slott har tidigare varit öppet för allmänheten åren 2009, 2011, 2015 och 2017. I samband med 100-årsjubileet av Finlands självständighet 2017 besöktes Presidentens slott under fyra dagar av drygt 11 000 gäster.

Riksdagshuset är öppet för allmänheten fredagen den 13 september klockan 14–19. Statsrådsborgen och Ständerhuset kan man besöka på lördagen den 14 september klockan 10–15.

Jubileumsveckan firas också med många andra evenemang.

Presidentens slott är öppet för allmänheten torsdagen den 12, fredagen den 13 och lördagen den 14 september klockan 10–15. Besökare som har ställt sig i kö före klockan 15 har tillträde till slottet, men efter det tas inga fler personer i kö. Ingång till rundvandringen sker via entrén på Mariegatan 2 (glasdörrarna).

Det finns ingen garderob på Presidentens slott. Man är alltså tvungen att bära sina ytterkläder under besöket. Stora väskor eller ryggsäckar är inte tillåtna. Det går inte att ta in barnvagnar, men det är möjligt att lämna dem på en övervakad plats utanför slottet. Rullstolsburna besökare hänvisas till en tillgänglighetsanpassad entré. Fotografering för enskilt bruk är tillåten, men fotografering för kommersiellt ändamål är förbjuden.

Rundvandringen börjar vid entrén på Mariegatan och går bland annat via Rikssalen, Matsalen, Spegelsalen och Gotiska salen. Besöket avslutas vid porten mot Norra Esplanaden (Norra Esplanaden 1).

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning