Har du åkt tåg från Högaffel till Fruktansvärd? Det här beror översättningsmissen på biljetten på

Ibland kan VR:s destinationer vara förbryllande. I vissa situationer kan biljetterna gälla för underliga situationer. Bild: Harald Grönstrand/Karl Vilhjálmsson

Konstiga resedestinationer skapar huvudbry på sociala medier. HBL redde ut hur det går att få en biljett till Fruktansvärd.

Med jämna mellanrum dyker översättningsgrodor upp i Svenskfinland. Nyligen fick HBL höra om två fall där VR:s resenärer fått biljetter till minst sagt besynnerliga orter i Finland.

Hur låter det med en resa från Tammerfors till Fruktansvärd? Eller från Nötkreatur till Högaffel?

Vi ringde till VR för att kontrollera hur deras ortnamn kan bli så fel på svenska.

Hur har det här gått till?

– I de här fallen är det kundens webbläsare som översatt ortnamnet. Vissa webbläsare gör det, så den översättningen kan vi tyvärr inte ta ansvar för, säger Ilona Pirhonen, som ansvarar för VR:s digitala försäljning och webbplatsen vr.fi.

Ifall en användare öppnar sin biljett i VR:s app översätter inte kundens webbläsare biljetten. Men i vissa fall, som när man öppnat en länk till biljetten via sin e-post, kan en automatisk översättning ske hos användarens webbläsare. Exempelvis Googles webbläsare Chrome har den här funktionen.

– Ifall man köper en biljett via sin webbläsare lönar det sig att välja rätt språk på sidan från början. Då översätter inte webbläsaren ortnamnen, säger Pirhonen.

Hur översätter VR sitt material?

– Vi har människor som översätter våra texter. Vi har en översättningsbyrå som har hand om våra översättningar för att få samma terminologi på alla språk. Det är mycket specifika termer, och vi har material på finska, svenska och engelska, säger Pirhonen och tillägger att också hon själv kontrollerar materialet.

Däremot uppmanar hon kunder som hittar översättningsmissar att kontakta VR.

– Vi tar gärna emot respons så vi kan åtgärda misstag.

Och vilka var orterna Fruktansvärd, Nötkreatur och Högaffel? I de här fallen hade resenärerna åkt till Kauhava, Karis och Hangö.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning