Här byggs Finlands första Imax-biograf

En bioduk hög som ett femvåningshus sätter man inte upp var som helst. Därför har Finnkinos nya biograf krävt lång planering. Men om ett drygt år blir det premiär i köpcentret Itis.

Byggarbetsplatsen i Östra centrum ser ut som om någon med kniv skurit ut en enorm kvadrat ur köpcentret Itis. Om ett drygt år öppnar här Finlands första Imax-biograf som representerar den senaste tekniken på området.

– Exakt datum har vi inte slagit fast, men målet är att öppna till julen om ett år, säger Veronica Lindholm, vd för biografkedjan Finnkino.

Enorm duk

Det är en nöjd biograf-vd som presenterar projektet, som har förberetts i flera år. Att själva byggandet låtit vänta på sig beror på de krav som den så kallade Imax-standarden ställer. Bland annat är duken i en Imax-biograf enorm, 315 kvadratmeter, eller lika hög som ett femvåningshus. En sådan smäller man inte in var som helst. Därför pågår just nu en omfattande ombyggnad i köpcentret. Biografen får nio salar med sammanlagt cirka tusen platser på en yta av 12 000 kvadratmeter. Biografen kostar över 20 miljoner euro.

Det här är en stor sak för Finnkino, säger vd Veronica Lindholm. Bild: Leif Weckström

– Storleken på byggarbetsplatsen visar att det kommer att bli någonting enastående, säger Lindholm.

I en Imax-biograf sitter publiken närmare duken än i vanliga biografer, vilket är möjligt tack vare branta läktare. I Europa finns 22 Imax-biografer. I Stockholm öppnade den första för ett par år sedan och Oslo får sin första i mars. Lindholm är glad över att Helsingfors följer tätt efter.

– Det här är en stor sak för Finnkino, säger hon.

Mer nöje i köpcentret

I Helsingforsregionen är konkurrensen mellan köpcentren hård och enbart butiker räcker inte längre. För Itis blir biografen det nya dragplåstret och kring den byggs en helt ny nöjesavdelning med barer och restauranger som ska locka biobesökarna före och efter föreställningarna.

– Till en biograf kommer besökarna också mera långväga ifrån och då stannar de längre i köpcentret, säger Belinde Bakker, som är Itis kommersiella och operativa direktör.

Precis som i Esbo-konkurrenterna Iso Omena i Mattby och Sello i Alberga flyttar också samhällsservice in i köpcentret. Ett kontrakt har nyligen ingåtts med FPA som öppnar ett kontor i Itis nästa år.

Till Itis styrkor hör enligt Bakker de goda allmänna kommunikationerna och befolkningstillväxten i området. Köpcentret ägs av det nederländska fastighetsbolaget Wereldhave med verksamhet i Nederländerna, Belgien, Frankrike och Finland. Itis är bolagets största köpcenter med över 2 000 anställda och cirka 50 000 dagliga besökare.

Finnkino har i dag 14 biografer på 11 orter i Finland. I början på nästa år öppnar Maxim i centrum av Helsingfors, och när Itis öppnar i slutet av nästa år har kedjan 16 biografen.

Finnkino hör sedan i våras till Odeon Cinema Group, som i sin tur ägs av världens största biografkedja AMC Entertainment. AMC är i sin tur dotterbolag till det kinesiska multibranschföretaget Dalian Wanda Group som ägs av miljardären Wang Jianlin.

Horisontellt genom projektorn

Imax (Image Maximum) är ett biografsystem som projicerar film på större dukar och med högre kvalitet än vanliga biografer. Till skillnad från vanliga filmremsor löper Imax-filmerna horisontellt genom projektorn, vilket betyder att varje filmrutas yta blir större än på vanliga filmremsor.

Imax-kameror använder 70 mm film och resolutionen är ungefär tio gånger högre än vanlig 35 mm film.

Imax-film genomgår en speciell efterbehandlingsprocess som förbättrar bland annat färgintensiteten och ljudkvaliteten.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03