Här är truppen till EM-förkvalet – "Med det här laget kan vi ta oss vidare"

De finländska spelarna firar segern över Färöarna i VM-kvalet 2018. I juni ställs Finland igen mot Färöarna – den här gången i EM-förkvalet. Bild: Alexander Wagner / HBL-Arkiv

Landslagstränaren Tomas Westerlund har tagit ut laget till EM-kvalet i handboll. Finland gör upp om en plats i det fortsatta kvalet tillsammans med Färöarna och Israel.

Finland spelar EM-förkval mot Färöarna och Israel i början av juni. Kvalturneringen spelas i Torshavn på Färöarna och en plats i det fortsatta EM-kvalet står på spel.

Färöarna och Israel är rätt bekant motstånd för de finländska damerna. I EM-kvalet för två år sedan spelade Finland oavgjort 26–26 mot Israel och året innan besegrades Färöarna med 22–19 i VM-kvalet. Så någon omöjlig uppgift är det inte för laget att ta hem segern i kvalturneringen och ta sig vidare till följande kvalfas.

"Med det lag vi nu tagit ut har vi möjlighet att ta oss vidare från kvalet. Både Israel och Färöarna är tuffa motståndare och det är länge sedan vi spelat tävlingsmatcher så det kommer inte att bli en lätt uppgift", säger landslagstränaren Tomas Westerlund i Handbollförbundets pressmeddelande.

Finlands senaste landskamp spelades i december 2019. Det betyder att det finländska damlandslaget inte spelat en enda tävlingsmatch på ett och ett halvt år då EM-förkvalet kör i gång om en dryg månad. Medan herrlandslaget spelade EM-kval i år valde förbundet att låta damerna stå över sitt kval med hänvisning till coronapandemin och hälsoriskerna med att delta i internationella matcher.

"Vi hade ett bra läger (i mars) också om inte alla spelare från Sverige deltog. Vi får dessutom fyra bra lägerdagar inför kvalturneringen och då ska vi finslipa både anfall och försvar så att det fungerar på bästa möjliga sätt i kvalet", säger Westerlund.

Han håller också på att bekanta sig med de kommande kvalmotståndarna. En uppgift som inte är speciellt lätt då landslagsverksamheten stått stilla också för motståndarna under coronapandemin. Det betyder att det inte finns färskt videomaterial av motståndarnas spel att studera.

"Vi har fått en del material som vi studerat. Vi kommer också att göra videosammandrag för spelarna med olika situationer och inleder förberedelserna inför kvalet redan innan vi samlas för läger", säger landslagstränaren.

Landslagstränaren Tomas Westerlund har tagit ut följande spelare till EM-kvalturneringen på Färöarna 4–6 juni.

Målvakter:

Roosa Niemi, HIFK, Suvi Erhovaara, KyIF.

Utespelare:

Emma Aarnio, VästeråsIrsta (Sverige), Ellen Voutilainen, Skuru IK (Sverige), Lotta Kulju, Boden Handboll IF (Sverige), Ingrid Degerth, KyIF, Madeleine Lindholm, SIF, Anna Westerlund, Dicken, Johanna Hilli, GrIFK, Matilda Peitsaro, Dicken, Julia Lönnborg, Tyresö Handboll (Sverige), Tove Salokivi, Dicken, Ella Holopainen, HIFK, Annika Näräkkä, Tyresö Handboll (Sverige), Nicolina Fredriksson, HK Aranäs (Sverige), Anna Lindholm, Dicken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning