Här är finalisterna i De finlandssvenska limerickmästerskapen

346 nya finlandssvenska limerickar är slutsaldot i HBL:s limerickmästerskap. De har tagit juryn på en resa kors och tvärs i Svenskfinland med avstickare till det inre av landet och i enstaka fall långt över landets gränser. Nu har finalisterna sållats fram.

Åbo, Pargas, Kökar, Näse, Monäs, Karis, Ingå, Kotka, Vasa, Nedervetil, Sund och Geta är bara några av de ortnamn som HBL:s läsare skrivit limerickar om de senaste veckorna. Många orter har fått en egen limerick, men vissa ortnamn samlar ofrånkomligen på sig många. Ofta har de dessutom fått samma rimord. Esbo - lesbo och Närpes - herpes hör till dem som lätt samlar sig i klunga när man läser nya limerickar i stora mängder. Bland de mera oväntade men ändå återkommande rimmen finns dessutom Ingå - flamingo, dessutom ett par gånger i samband med bingovinster.

Bild: Gabriella Torres Airava

– Förutom de allra bästa limerickarna fanns det en enorm mängd som hade enstaka helt perfekta element, men som inte höll ihop hela vägen, säger Henrik Huldén. Juryn som helhet upplevde kanske ibland att det kliade i fingrarna att ta sig an själva slutslipningen av alstren, men det faller tyvärr utanför denna tävlings ramar.

– Det förekom väldigt många finländska ortnamn i de insända bidragen. Dessutom beskriver limerickarna allt från tidelag till aktuell pengatvätt. Man ser ett brett engagemang och en ansenlig arbetsinsats, säger Tobias Pettersson.

Poetisk frihet är något juryn värnar om, men friheten i en limerick ska inte inkräkta på rytmen och hur lättlästa raderna är. Där har en del av bidragen tyvärr stupat redan före mållinjen.

– Som i alla andra tävlingar finns det klara finalister. Själv är jag lite känslig för haltande rytm och rader som inte riktigt rimmar, säger Maryelle Lindholm, men något problem att få ihop finalisterna var det inte. Juryn jobbade sig ganska snabbt fram till en lista på ett dussin tänkbara, och först därefter började temperaturen stiga kring bordet. Varannan skulle bort.

Bland de slutliga finalisterna hittar vi tre, eller kanske fyra, som rör sig under bältet med en viss finess, och en som är lite makaber. Det är enligt Henrik Huldén en realistisk procent när man rör sig i limerickarnas värld. Också aktuella och mera tidsbundna ämnen berörs naturligtvis.

Grovt kan de 346 insända limerickarna indelas i tre grupper: de aktuella med Putin, Pargas, Sote, vargen och andra nyheter som inspirationskälla, de traditionellt och mer eller mindre plumpt ekivoka besöken under bälten och kjolfållar och de rent humoristiska ordvrängarramsorna som lutar åt det absurda eller makabra. Alla är rätt, och juryn har egentligen bara styrts av kriterierna för en limerick som ingick i tävlingens regler.

Tanken var från början att välja ut fem finalister, men juryn enades snabbt om att det behövs en till för att få med tillräckligt många av de mest förtjänta alstren. Här kan du alltså läsa de sex finalisterna.

Limerick 1

En yogaelev ifrån Åva

hade avslappningskonst som sin gåva.

Men det hade sitt pris,

för vid tid för kurtis

var det enda hon kunde att sova.

Limerick 2

I Pargas bland vikar och vassar

man ställer sitt hus som det passar.

I Erstans blå bölja

kan man sen skölja

pengar som travas i kassar.

Limerick 3

En dam som dog i Träskända

sin gravsten ville fullända

med detta citat

i 20 karat:

"Jag salig skådat min ända".

Limerick 4

Från Jakobstad kom han, vår hjälte

som skrev dikter så kvinnorna smälte.

De gillade bäst,

och trånade mest,

då texten kröp ner under bältet.

Limerick 5

En lättmetallsmed från St Michel

förlorat sin högra testikel

genom otur och slarv

vid sin lättmetallsvarv,

men han gjorde en ny, utav nickel.

Limerick 6

Om en lärare verksam i Vasa

man talar alltjämt med stor fasa.

Hon var slarvig och fal

och i smyg kannibal.

På elever hon sades kalasa.

Prisutdelning på Bokmässan

Vinnaren tillkännages söndagen den 28 oktober klockan 12.30 på Helsingfors bokmässa.

Första pris är en digital HBL-prenumeration i sex månader, and­ra pris två biljetter till musikalen Chess på Svenska teatern och tredje pris en digital HBL-prenumeration i tre månader.

Omröstningen är avslutad.