Här är HBL.fi 4.0

Bild: Richard Nordgren

Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på internet – i dag lanseras den fjärde större förnyelsen av HBL.fi.

"Redan innan dunsen på tamburgolvet hörs har Husis nått miljoner potentiella läsare i hela världen. I natt var det premiär för Hufvudstadsbladet på internet – ett gratis koncentrat av tidningen i vacker virtuell form.". Så började artikeln i Hufvudstadsbladet i april 1997 då HBL-net såg dagens ljus.

Det var ett år efter HS Verkkoliite och ett år före Svenska Yles Internytt. HBL-net innehöll smakprov ur dagens tidning och uppdaterades en gång om dygnet.

Tio år senare totalrenoverades sajten och började leva dygnet runt. "Januari 2007 är ett bra datum, efter det har vi kunnat ha mer än tio besökare samtidigt", skojade den dåvarande tekniska webbchefen. Efter det tog utvecklingen fart på allvar och det tredje stora förnyelseprojektet inleddes. Läsarna involverades och bjöds in för att delta i dialogen på sajten.

Den 29 maj 2011 lanserades HBL.fi 3.0, som gick i graven i dag under småtimmarna. Smyglanseringen skedde vid middagstid på en söndag dels för att trafiken på sajten är lugnare då än under en vanlig vardag, dels för att vi skulle ha en dag att backa beslutet om något skulle gå fel.

Men allt gick vägen – nästan i alla fall. Efter någon timme med den nya sajten försvann allt kulturmaterial, och ytterligare någon timme senare var allt nytt borta.

Våra webbutvecklare kodade så svetten rann, och mot kvällen vågade vi öppna champagnen.

Sedan dess har otaliga uppdateringar gjorts. Bara det första året gjordes 1 300 större ändringar i koden. Livechattar, videoklipp, bloggar, bildspel och läsardiskussioner blev vardag på sajten.

I dag tas ytterligare ett stort steg framåt. Här är resultatet!

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning