Rösta på haiku-finalisterna – hög nivå, säger juryn

Bild: Mikael Bobacka

Oj, vilket poesiflöde! HBL:s urvalsjury fick inte mindre än 578 haikuer att ta ställning till. Nivån var hög – men bara sex bidrag gick till final. Nu är det upp till HBL:s läsare att avgöra de öppna finlandssvenska haikumästerskapen.

Flera tiotal haikuer hade i princip kunnat belönas med en plats i finalen, men i den hårda konkurrensen utkristalliserades småningom sex finalister. För varje finalist finns det alltså närmare hundra bidrag som gallrats bort. Totalt har juryn läst 578 bidrag.

– Nivån är allmänt hög, säger juryns verkliga haikuexpert Robin Valtiala.

– De allra bästa dikterna är de som inte anstränger sig. Som inte utgår från ett budskap de vill förmedla, utan låter budskapet framgå mellan raderna. De roligaste är de som inte är vitsiga. Någon har sagt att en haiku ska man förstå till 60 procent.

HBL:s litteraturredaktör Pia Ingström är inne på samma linje: ju konkretare desto bättre, säger hon.

– Oväntade, konkreta och vardagliga motiv som man kan förvalta väl har gett bäst resultat. Gulliga och högstämda motiv är inte i sig bra.

Fler än finalisterna publiceras

En överväldigande majoritet av bidragen ligger nära den klassiska haikuns 5-7-5-form och bara ett fåtal bidrag avviker så mycket från den att man kan fråga sig om det fortfarande handla om haikudikter.

– En del skribenter har tvingat grammatiken att anpassa sig till 5-7-5 -mönstret, så att den blivit krystad. Hellre kunde de ha frångått den klassiska stavelseregeln som framför allt gäller japanska språket och låtit uttrycket bli naturligare, konstaterar Valtiala.

Vad gäller den ortodoxa haikuns krav på årstidsreferenser har skribenterna däremot ofta utnyttjat sin poetiska frihet och vänt sig mot samhället och människan snarare än mot naturen. Som HBL påpekat tidigare närmar vi oss här det som japanerna kallar senryū – men i de öppna finlandsvenska haikumästerskapen har de tävlat på samma villkor som naturdikterna.

Bland de 572 som inte går till final, finns så många guldkorn att redaktionen bestämt att publicera ett större antal utanför själv tävlingen. Det gör vi efter att vi korat en vinnare. Hen tillkännages på Helsingfors bokmässan söndagen den 27 oktober klockan 11 på HBL-scenen 7e120.

Rösta!

Läser du artikeln i appen HBL 365? Klicka då här för att rösta på din favorithaiku!

Av 578 bidrag har HBL:s urvalsjury valt sex haikudikter till final.

Urvalsjury har bestått av författaren och haikuexperten Robin Valtiala, litteraturredaktör Pia Ingström och kulturchef Fredrik Sonck. De har bedömt bidragen anonymt, det vill säga utan att veta vem som skrivit dem.

HBL:s läsare röstar genom att rangordna de sex finalisterna på HBL.fi. Röstningen pågår fram till fredagen den 25 oktober klockan 15.

Vinnaren tillkännages söndagen den 27 oktober klockan 11 vid HBL-scenen 7e120 på Helsingfors bokmässa.

Första pris är en sex månaders digital prenumeration på HBL samt två fribiljetter till Svenska Teatern, andra pris är en digital prenumeration på tre månader samt två teaterbiljetter, medan tredjepris är två teaterbiljetter. Fribiljetterna avser Svenska Teaterns egna produktioner och är giltiga inom 2019.

Senare under hösten ska HBL publicera ett större urval förtjänstfulla bidrag som inte gått till final.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning