Finlands EM-grupp: värdnationer och världsettan

Teemu Pukki. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Världsettan, jätten i öst, ett i kvalet obesegrat nordiskt lag. Finlands fotbollsherrar spelar EM i Köpenhamn och i S:t Petersburg.

Finlands fotbollsherrar spelar i grupp B tillsammans med Belgien, Ryssland och Danmark. I den historiska EM-premiären möter Finland en av värdnationerna Danmark på Parken i Köpenhamn.

Match nummer två blir mot en annan värd, Ryssland i S:t Petersburg. I gruppavslutningen möter man världsrankningens etta Belgien likaså på rysk mark. Finlands matchdatum är den 13, 17 och 22 juni.

– Helt okej. Vi hade två alternativ och det blev grupp B. Det smakar helt bra. Jag tänkte att Köpenhamn/S:t Petersburg-gruppen skulle vara bra helt logistiskt, säger Finlands förbundskapten Markku Kanerva till Yle i Bukarest där lottningen skedde.

Finlands grupp är absolut inte lätt – men inte heller den svåraste. I den inofficiella dödens grupp spelar tre av de fyra bästa lagen i EM 2016: finalisterna Portugal och Frankrike samt Tyskland. Det fjärde laget kommer från Nations League-slutspelet.

På grund av Nations League-systemet är bara två av sex EM-grupper är helt färdiga efter lottningen. De övriga fyra kompletteras efter Nations League-playoff i mars 2020.

Motståndarnas kvalsaldo: 22 segrar, 4 oavgjorda, 2 förluster

Nu börjar alltså förberedelserna för en för Finlands del historisk EM-turnering.

– Nu då vi vet vem vi möter så gäller det att göra en scoutningsplan och så ska vi komma överens om förberedande matcher, säger Kanerva.

– Mot Belgien spelade vi 1–1 under Hasse Backes tid. Mot Danmark eller mot Ryssland har vi ingen helt färsk erfarenhet.

Belgien är alltså rankat etta i världen. Laget vann samtliga tio matcher i EM-kvalet med en fasansfull målskillnad på 40-3. I VM 2018 vann belgarna brons.

Danmark var liksom Belgien obesegrade i kvalet – men EM-platsen satt hårt åt och säkrades först i sista omgången. Fyra segrar och fyra oavgjorda var danskarnas saldo.

Ryssland har Finland inte stött på i officiella sammanhang sedan kvalet till VM 2010. Då vann Ryssland med 3-0 två gånger om, och historiskt sett är ryssarna ingen drömmotståndare för Finland. Ryssarna spelade kvartsfinal i hemma-VM senast. I kvalet förlorade Ryssland två matcher – båda gångerna mot Belgien.

Att EM-debutanten Finland slår ur underläge i grupp B är med andra ord ingen hemlighet.

Så här ser grupperna ut efter EM-lottningen:

A: Italien, Schweiz, Turkiet, Wales.

B: Belgien, Ryssland, Danmark, Finland.

C: Ukraina, Holland, Österrike, Georgien/Nordmakedonien/Kosovo/Virtryssland*.

D: England, Kroatien, Tjeckien, Skottland/Norge/Serbien/Israel.

E: Spanien, Polen, Sverige, Bosnien-H./Slovakien/Irland/Nordirland.

F: Tyskland, Frankrike, Portugal, Island/Bulgarien/Ungern/Rumänien*.

EM-grupperna kompletteras efter Nations League-slutspelet i slutet av mars 2020.

Om Rumänien tar sig till EM placeras de i grupp C och vinnaren från slutspelet med Georgien/Nordmakedonien/Kosovo/Virtryssland placeras i grupp F.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning