Finlands EM-grupp: värdnationer och världsettan

Teemu Pukki. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Världsettan, jätten i öst, ett i kvalet obesegrat nordiskt lag. Finlands fotbollsherrar spelar EM i Köpenhamn och i S:t Petersburg.

Finlands fotbollsherrar spelar i grupp B tillsammans med Belgien, Ryssland och Danmark. I den historiska EM-premiären möter Finland en av värdnationerna Danmark på Parken i Köpenhamn.

Match nummer två blir mot en annan värd, Ryssland i S:t Petersburg. I gruppavslutningen möter man världsrankningens etta Belgien likaså på rysk mark. Finlands matchdatum är den 13, 17 och 22 juni.

– Helt okej. Vi hade två alternativ och det blev grupp B. Det smakar helt bra. Jag tänkte att Köpenhamn/S:t Petersburg-gruppen skulle vara bra helt logistiskt, säger Finlands förbundskapten Markku Kanerva till Yle i Bukarest där lottningen skedde.

Finlands grupp är absolut inte lätt – men inte heller den svåraste. I den inofficiella dödens grupp spelar tre av de fyra bästa lagen i EM 2016: finalisterna Portugal och Frankrike samt Tyskland. Det fjärde laget kommer från Nations League-slutspelet.

På grund av Nations League-systemet är bara två av sex EM-grupper är helt färdiga efter lottningen. De övriga fyra kompletteras efter Nations League-playoff i mars 2020.

Motståndarnas kvalsaldo: 22 segrar, 4 oavgjorda, 2 förluster

Nu börjar alltså förberedelserna för en för Finlands del historisk EM-turnering.

– Nu då vi vet vem vi möter så gäller det att göra en scoutningsplan och så ska vi komma överens om förberedande matcher, säger Kanerva.

– Mot Belgien spelade vi 1–1 under Hasse Backes tid. Mot Danmark eller mot Ryssland har vi ingen helt färsk erfarenhet.

Belgien är alltså rankat etta i världen. Laget vann samtliga tio matcher i EM-kvalet med en fasansfull målskillnad på 40-3. I VM 2018 vann belgarna brons.

Danmark var liksom Belgien obesegrade i kvalet – men EM-platsen satt hårt åt och säkrades först i sista omgången. Fyra segrar och fyra oavgjorda var danskarnas saldo.

Ryssland har Finland inte stött på i officiella sammanhang sedan kvalet till VM 2010. Då vann Ryssland med 3-0 två gånger om, och historiskt sett är ryssarna ingen drömmotståndare för Finland. Ryssarna spelade kvartsfinal i hemma-VM senast. I kvalet förlorade Ryssland två matcher – båda gångerna mot Belgien.

Att EM-debutanten Finland slår ur underläge i grupp B är med andra ord ingen hemlighet.

Så här ser grupperna ut efter EM-lottningen:

A: Italien, Schweiz, Turkiet, Wales.

B: Belgien, Ryssland, Danmark, Finland.

C: Ukraina, Holland, Österrike, Georgien/Nordmakedonien/Kosovo/Virtryssland*.

D: England, Kroatien, Tjeckien, Skottland/Norge/Serbien/Israel.

E: Spanien, Polen, Sverige, Bosnien-H./Slovakien/Irland/Nordirland.

F: Tyskland, Frankrike, Portugal, Island/Bulgarien/Ungern/Rumänien*.

EM-grupperna kompletteras efter Nations League-slutspelet i slutet av mars 2020.

Om Rumänien tar sig till EM placeras de i grupp C och vinnaren från slutspelet med Georgien/Nordmakedonien/Kosovo/Virtryssland placeras i grupp F.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning