"Här är Finland känt för att ta hand om sina människor"

När Maria Björklund landar på finsk mark brukar hon börja gråta för att hon känner att hon är hemma. Bild: Privat

VEM: Maria Björklund. VAR: Bellingham, USA.

Över hundra år av nordisk emigration syns fortfarande i många amerikanska delstater. Speciellt de nordligare delstaterna blev ett naturligt val för många finska emigranter. Där kan man fortfarande se spår av den finländska kulturen.

Maria Björklund är född och uppvuxen i den nordvästliga delstaten Washington. Hon bor nu i staden Bellingham. Hennes föräldrar flyttade från Finland till USA på 1960-talet efter att en äldre släkting, som nått framgång i USA, lockat dit dem. Och där stannade de.

– Jag har alltid haft svårt att säga om jag är amerikan eller finländare. Jag känner mig inte som en amerikan trots att jag bott här hela mitt liv. Mina rötter är i Finland och jag är finsk medborgare.

Under barndomen besökte hon ofta Finland om somrarna och sedan flyttade hon till Finland som 17-åring.

– Vi bodde ett år i Karleby och jag kommer ihåg att skolan var jättesvår i jämförelse med skolan i USA. Just utbildningen i Finland är det många i Bellingham som avundas. Alla vet att Finland har bland den bästa utbildningen i världen, säger Björklund.

Stark nordisk gemenskap

I Washington finns en stark nordisk gemenskap eftersom många nordbor, liksom Björklunds föräldrar, emigrerat till delstaten. Enligt henne är mentaliteten därför mera lik Finland än i många andra delstater i USA.

– Många här ser upp till Finlands socialpolitik och hur man tar hand om alla medborgare. När människor får höra om min koppling till Finland brukar de ofta kommentera artiklarna om att Finland är världens bästa land att leva i.

Eftersom det finns en hel del finländare i Bellingham ordnas det då och då olika samlingar för personer med finskt ursprung. Enligt Björklund brukar temakvällarna ofta handla om kriget och olika krigshistorier.

– I USA är man väldigt imponerade över att Finland lyckades slå Ryssland i kriget. Och att Finland var det enda landet som betalade tillbaka krigsskulden till USA. Det kommer människor ihåg.

Det är några år sedan Björklund besökte Finland senast, men i juni hälsade hon på släkten. Som kock är det speciellt en sak som lockar i Finland.

– Mat gjord på finska råvaror. Råvarorna är så mycket bättre och har så mycket mer smak än här i USA.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning