Här är årets MGP-finalister!

Aina från Eckerö vann MGP 2016 med låten Hem med mopeden. Vem får stå i konfettiregnet i oktober? Här är de tio finalisterna som tävlar i årets låtskrivartävling för unga. Bild: YLE/HBL-arkiv

En duo, en grupp och åtta soloartister – här är de tio finalisterna inför Melodi Grand Prix 2020. Låtarna presenteras i september och finalen hålls live i oktober.

MGP – eller Melodi Grand Prix – ordnas nu för fjortonde året och intresset är fortfarande stort bland landets unga musiker. Bland alla inskickade bidrag har arrangörerna valt ut tio finalister. De får under sommaren hjälp med att finslipa sin låt, som de alla har skrivit själva, och som de kommer att uppträda med i finalen som hålls i Yles tv-studior i Böle lördagen 10 oktober. Programmet direktsänds i Yle Fem och på Arenan.

Låtarna representerar många olika musikstilar, från rap till ballader. Många teman är bekanta från förr – det är kärlek, vänskap och känslor men också låtar som berör händelser i världen eller hur det är att börja högstadiet.

Oliver Brandt, 12 år, Esbo, Minea Harrikari, 13 år, Helsingfors, Emmi Kanerva, 11 år, S:t Karins, Ellen Kronqvist Storholm, 10 år, Nykarleby, Nadya Mattsson, 13 år, Esbo, Maximilian Roininen, 12 år, Vanda, Victoria Sahi, 13 år, Esbo, Sonja Sievänen, 14 år, S:t Karins, Frida Sjöblom, 12 år, Ekenäs, My Vauras, 14 år, Mariehamn.

I MGP-showen i oktober uppträder också tio dansare som valts ut genom FSU:s projekt Make Your Move. De dansar tillsammans med artisterna för att göra uppträdandet till en fin show. Varje dansare deltar i flera låtar.

Övar på distans

Artisterna och dansarna får öva en hel del på distans i år och träffas första gången i augusti på Camp MGP i Karis. Där sammansvetsas gruppen och man börjar öva på själva tv-showen. De unga artisterna får jobba tillsammans med MGP:s coacher i musik, sång, scenuppträdande och dans, samt med Yles tv-team, så att alla känner sig säkra på scenen inför tv-showen i oktober.

Vinnaren får, förutom ära, berömmelse och en pokal, vara med om att skriva en ny låt tillsammans med en musikproducent. Det produceras också en musikvideo till låten.

Melodi Grand Prix arrangeras av Finlands svenska ungdomsförbund FSU, Svenska Yle och Five Corners Production.

Alina. Alina Reinikainen, 12 år, Åbo. Bild: Svenska Yle

Amelia B. Amelia Backlund, 13 år, Esse. Bild: Svenska Yle

Amelia. Amelia Nordberg, 9 år, Mariehamn. Bild: Svenska Yle

Ellen. Ellen Pettersson, 8 år, Helsingfors. Bild: Svenska Yle

Isabel och Hilja. Isabel Hanna och Hilja Risku, 13 år, Solf. Bild: Svenska Yle

J.E.A.N.S. Natalie Ewalds, 12 år, Maya Hallgren, 13 år och Edith Holmberg, 12 år, Ekenäs. Bild: Svenska Yle

Kasper. Kasper Kammonen, 11 år, Singsby. Bild: Svenska Yle

Kurry. Elias Ingström, 13 år, Närpes. Bild: Svenska Yle

Milou. Milou Sederlöf, 14 år, Esbo. Bild: Svenska Yle

Mirella. Mirella Roininen, 15 år, Vanda. Bild: Svenska Yle

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning