Här är finalisterna i mästerskapen i romaninledning – rösta på din favorit

Bild: Maija Hurme

De berättar något, men de berättar inte allt. Ungefär så karaktäriserar författaren Hannele Mikaela Taivassalo de mest lyckade romaninledningarna i HBL:s tävling. Nu är sju finalister utsedda.

Totalt deltog 304 personer i HBL:s tävling Öppna finlandssvenska mästerskapen i romaninledning.

Urvalsjuryn har med andra ord haft ett styvt jobb att vaska fram de sju finalisterna. Omröstningen pågår fram till onsdagen den 2 december klockan 10.00.

Rösta här:

Ingen enkel utmaning

HBL:s urvalsjury har bestått av Hannele Mikaela Taivassalo, Pia Ingström och Fredrik Sonck. De har behandlat bidragen i anonymiserad form, och närmare 50 inledningsmeningar fick någon form av support av jurymedlemmarna.

– Det är glädjande att se hur skärpta läsarblickar det finns där ute: många meningar andas en bokslukande läsbakgrund, från underhållningsaptit till genklang från klassiska romaninledningar, säger Hannele Mikaela Taivassalo, som förutom jurymedlem även är författare och ordförande för Finlands svenska författareförening.

Hannele Mikaela Taivassalo. Bild: Niklas Sandström

Men även om det finns många goda bidrag och intressanta försök, så är det uppenbart att utmaningen inte varit enkel.

– I ett sammanhang som det här tränger genrelitteraturens klichéer lätt undan andra ansatser, det är lätt att parodiera eller bli läst som parodi, säger HBL:s litteraturredaktör Pia Ingström.

Enligt henne har den säkraste vägen till framgång varit att vara ganska konkret och locka in läsaren i en handfast, begriplig och partikulär situation.

– Att genast fånga in läsaren i sitt poetiska eller psykologiska universum genom att direkt påtala och benämna det, lyckas bara om författaren är verkligt skicklig och språkligt suverän. Kort och koncist, med den talande detaljen rätt placerad, är eftersträvansvärt.

Pia Ingström. Bild: Cata Portin

Sprängkraft

Också Taivassalo säger att de flesta bidragen tydligt signalerar genre och stil. I hennes öron låter en majoritet som öppningar till deckare eller spänningsromaner.

– Vi har mycket ond bråd död, annalkande katastrofer, lögner och avslöjanden. Ibland till och med så överladdat att man både visar och avfyrar alla gevär i denna första mening. Också en mening kan drunkna och dö om den överbelastas.

Samtidigt säger hon att man måste ha förståelse för att tävlingsadrenalinet gjort att många laddat sina bidrag med extra mycket sprängkraft. Hon tillägger att många också väcker en nyfikenhet på vad som ska hända.

– De inledande meningar som lyckas bäst är de som inte bara berättar något för oss – men som inte berättar allt – utan också hemlighetsfullt andas det oberättade, allt det okända som ligger framför oss som läsare.

Vinnaren av de öppna finlandssvenska mästerskapen i romaninledning presenteras den 4 december strax efter klockan 13 på litteraturevenemanget Bokström som strömmas på HBL.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning