Här är den blåvita truppen som ska hålla medaljsviten vid liv

Ska nya OS-grenen skateboard bli en finländsk favoritgren? Om Lizzie Armanto kniper en medalj lär det vara fallet. Bild: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP / SEAN M. HAFFEY

Den finländska OS-truppens medaljprognos visar medaljtorka. Ska någon av dessa 45 idrottare stå för en skräll eller ska OS i Tokyo bli ett alla tiders bottennapp? HBL presenterar den blåvita OS-truppen.

SKYTTE

Eetu Kallioinen, skeet

I maj smällde Eetu Kallioinen till med ett EM-brons som gav en OS-biljett i den sista möjliga kvaltävlingen. EM-bronset var det första i herrarnas skeet av en finländare sedan Marko Kemppainen 2006. Kemppainen vann OS-silver 2004, så Kallioinen har stora stövlar att fylla.

Lari Pesonen, skeet

Pesonen fick pusta ut efter kollegan Kallioinens EM-brons. Pesonen hade nämligen fixat en nationsplats till OS redan i maj 2019 men formstarka Kallioinen kunde mycket väl ha snott platsen. Nu får Finland två skeetskyttar till Tokyo.

Satu Mäkelä-Nummela, trap

Finlands senaste OS-guldmedaljör ska man aldrig räkna bort i stortävlingssammanhang. Sedan guldet i Peking 2008 har Mäkelä-Nummela två gånger varit i tio-i-topp i OS. Hennes senaste mästerskapsmedalj är ett brons från EM 2017. Orkar hon ännu skrälla?

BÅGSKYTTE

Antti Vikström

Den 28-åriga läkaren knep en OS-plats i sista möjliga kvaltävling strax före midsommar. Då var han bara 88:a i världsrankningen så något medaljhopp är Vikström inte. Vikströms pappa Pentti kom sjua i bågskytte i OS i Seoul 1988.

GOLF

Matilda Castren

Castren visade god OS-form då hon vann LET-tourens tävling i Åbo i lördags. En klart större bragd var den historiska segern på prestigefyllda LPGA-touren i Kalifornien i juni. 26-åringen kan alltså vinna i tufft sällskap och är ett av få trumfkort i den blåvita kortleken.

Sanna Nuutinen

Nuutinen skrev också ett stycke golfhistoria i juni. Hon blev den första damgolfaren på LET-touren som lyckats med en hole-in-one på en par 4-bana. Hon har varit formstark på touren och tagit tre placeringar bland de tre bästa i år. OS kan bli hur kul som helst också för henne.

Kalle Samooja

Tre gånger i tio-i-topp på Europatouren i år men i de senaste tävlingarna har Samooja inte hittat rätt. Fick uppleva PGA Championship men lyckades inte i topptävlingen.

Sami Välimäki

Välimäki slog igenom med dunder och brak i fjol genom att som rookie vinna på Europatouren och till slut bli utsedd till årets nykomling. Självförtroendet var på topp men i våras var spelet så hackigt att han valde att dra sig tillbaka från tävlingar och träna i stället. Formen är ett stort frågetecken. Misslyckades också i PGA Championship.

BOXNING

Mira Potkonen, 60 kg

Finlands enda OS-medaljör i Rio med sitt brons. 41-åringen gör sitt allra sista stora mästerskap – i OS är åldersgränsen egentligen 40 men Potkonen får vara med då OS flyttades. Nivån i 60-kilosklassen ryktas vara tuffare än förr så Potkonen kan anses vara en outsider. Men då man har sex medaljer från stora mästerskap, bland annat EM-guld och VM-brons 2019, har man nationens – och sina egna – förväntningar hängande över sig.

BROTTNING

Arvi Savolainen, 97 kg

Kampen om nationsplatsen i 97-kilosklassen var en verklig rysare mellan Savolainen och Elias Kuosmanen. Efter en gruvlig inbördes kamp föll valet på 22-åriga juniorvärldsmästaren Savolainen som vann OS-kvalturneringen i våras.

Elias Kuosmanen, 130 kg

Kuosmanen har vunnit två EM-brons i 97-kilosklassen men i OS brottas han med ännu större motståndare. Då Savolainen fick OS-platsen reagerade Kuosmanen med att pröva sina vingar i viktklassen 130 kilo – klart lättare än de flesta motståndarna. Men det gick som smort: Kuosmanen knep en nationsplats i OS-kvalturneringen i maj och åker till Tokyo.

SEGLING

Akseli Keskinen/ Sinem Kurtbay, Nacra 17

OS-platsen skaffades av Kurtbay och Janne Järvinen men den sistnämnde dömdes till fängelse för medhjälp till narkotikabrott och grov penningtvätt i den så kallade Katiskahärvan. Styrelsen i Finlands olympiska kommitté stoppade Järvinens OS-resa och Keskinen tog hans plats. I Tokyo vill duon Keskinen/Kurtbay säkert lämna dramat bakom sig och siktar på framgång i stället.

Tuuli Petäjä-Siren, RS:X

Den andra OS-medaljören i Finlands trupp. Petäjä-Sirén, 37, har trivts på världstoppen i ett och ett halvt årtionde och gör i Tokyo sitt fjärde OS. Elitidrottare uti fingertopparna. 13:e i VM och 14:e i EM i år. Kan hon ta de där sista kliven mot – eller upp på – prispallen?

Kaarle Tapper, laser

25-åringen var redan med i Rio och har sedan dess nått bland annat en åttondeplats i EM och en tolfteplats i VM. Blev uttagen till OS bland de första idrottarna och har då och då blixtrat till i tuffa internationella tävlingar. Hans målsättning är tuff: en medalj.

Tuula Tenkanen, laser radial

Hon är bara 30 år gammal men har redan upplevt tre OS. Trefaldig stortävlingsmedaljör (VM-silver 2013, EM-brons 2015 och 2016) som kom femma i OS-regattan i Rio. Rankad sjua i världen och ett av få medaljhopp i den finländska truppen.

RIDSPORT

Henri Ruoste, dressyr

Ruoste, 38, har tagit den långa vägen till toppen och hade sitt genombrott först för ett par år sedan med en 15:e plats i EM. Tog sig till OS genom Europarankningen 2019 och blev till slut uttagen i mars efter en rekordprestation i en femstjärnig tävling i Doha i februari. Tillsammans med hästen Kontestro DB siktar han nu på final i sin OS-debut.

SKATEBOARD

Lizzie Armanto, park

Truppens intressantaste doldis. Finsk-amerikanska Armanto har dubbelt medborgarskap och anslöt till det blåvita landslaget 2019. En verklig storstjärna som bland annat vunnit silver i park i X Games. Åtnjuter stor respekt i skateboardkretsarna – hon är bland annat en spelbar karaktär i videospelsserien Tony Hawk's Pro Skater. Blev den första damen någonsin som klarade The Loop-rampen. En sympatisk publikfavorit.

BADMINTON

Kalle Koljonen

Koljonen skrev under valborgshelgen ett stycke badmintonhistoria då han som första finländare någonsin vann en individuell medalj i EM. I OS ställs han mot grymt bra motstånd: världstvåan Viktor Axelsen som slog Koljonen just i EM-semin. Luka Wraber, 87:a på världslistan, är finländarens andra motståndare. Krävs en megaskräll för att ta sig vidare.

SIMNING

Ida Hulkko, 100 m bröstsim

22-åringen skrällde nyligen i EM-bassängen där hon knep karriärens första mästerskapsmedalj, ett silver, på 50 m bröstsim. I OS är sträckan 100 m, en sträcka på vilken Hulkko fixade A-gränsen för ett år sedan. Ett extra stressmoment är att Hulkko inte får sin tränare Jere Jännes med sig till Tokyo.

Mimosa Jallow, 100 m ryggsim

27-åringens största mästerskapsmerit är EM-bronset på 50 m rygg 2018. I OS tävlar hon på den dubbelt så långa ryggsimssträckan. Klarade inte kvalgränsen men OS-platsen lossnade via rankningen.

Ari-Pekka Liukkonen, 50 m frisim och 100 m frisim

Definitivt ett namn att räkna med då man snackar finländska framgångshopp i Tokyo. Åtminstone så var det tänkt på förhand. Strax före OS meddelar Liukkonen att formen kanske trots allt inte är så bra. Liukkonen vann EM-guld på lång bana på den enormt konkurrerade sträckan 50 m fritt. Om sträckan och medaljförväntningarna har Liukkonen sagt: "Det finns 10-20 simmare i världen som kan vinna en OS-medalj på en bra dag. Eller bli utslagna i försöken".

Matti Mattsson, 200 m bröstsim och 100 m bröstsim

VM-bronsmedaljören från 2013 är i storform. Det bevisade bland annat den förargliga fjärdeplatsen i EM samt finska rekordtiden på paradsträckan 200 m bröstsim. Har potential att nå final.

Fanny Teijonsalo, 50 m frisim och 100 m frisim

En finlandssvensk färgklick i OS-truppen. 25-åringen nådde A-gränsen på 50 meter frisim en vecka efter att hon nosat på en finalplats i EM i maj. Utvecklingen har varit hisnande. Ett nytt finskt rekord och vem vet hur långt Teijonsalo kan gå.

FRIIDROTT

Toni Kuusela, spjut

Att Finland har tre spjutkastare att skicka till Tokyo trots att herrar Ruuskanen och Pitkämäki inte är med är positivt. Toni Kuusela klarade OS-gränsen i mitten av juni med sin 85-meter långa rekordbåge. Sommarens nästlängsta kast har landat på 81,36. För alla tre spjutherrar skulle en finalplats vara godkänt.

Lassi Etelätalo, spjut

33-åringen har ett imponerande och något märkligt stortävlingsfacit. Med i två EM, resultatet blev två fjärdeplatser. Av hans tio längsta kast har ett (82,84) kommit i år. Är i en säker 80-metersform.

Oliver Helander, spjut

OS-uppladdningen har varit långt från perfekt med stora skadebekymmer. Bara tre tävlingar har det blivit under de två senaste somrarna. Klarade 80-metersgränsen i säsongspremiären i Paavo Nurmi Games, i OS-genrepet landade spjutet på 78,95. 24-åringen har en enorm potential, men kanske att OS blir mer av en lärorik resa ändå?

Maria Huntington, sjukamp

Huntington hotade sitt PB i Österrike i slutet av maj men missade med ynka 21 poäng. Sjukampen i Götzis bjöd på PB i längd på imponerande 653 och i kula på 13,16. Totalpoängen 6 318 ger en tolfteplats i årsstatistiken men då har bland annat superstjärnor som Nafissatou Thiam och Katarina Johnson-Thompson inte fullföljt någon sjukamp i år.

Ella Junnila, höjd

Bjöd på en fantastisk skräll i inomhus-EM där det blev dubbelglädje i form av bronsmedalj och en avklarad OS-gräns. 196 är ett resultat som heter duga, men sommarformen är ett frågetecken. 190 har Junnila endast klarat.

Reetta Hurske, 100 m häck

Hurske tävlar i Tokyo tack vare superloppet i Joensuu 2019 där hon noterades för tiden 12,78 medan kollegan Korte slog nationsrekord (12,72). Ryggproblem och tränarbyten har stört vardagen och i dagsläget är Hurske långt ifrån rekordformen. Klockan tickar.

Annimari Korte, 100 m häck

Finlands häckstjärnor har lidit av skadeproblem och Korte är inget undantag. Baklåret har vållat problem men ändå har Korte sprungit under 13 sekunder i sommar. Om baklåret och resten av kroppen håller kan det gå undan.

Elmo Lakka, 110 m häck

Lakka var snabb redan i vintras men aldrig hade man anat vad han skulle ställa till med i Jyväskylä den 2 juni. En rekordförbättring på ofattbara 0,18 sekunder, en avklarad OS-gräns och nationsrekord på köpet. 13,49 i OS-genrepet var lovande. I Rio krävdes 13,41 för en finalplats, i London en tiondel snabbare.

Viivi Lehikoinen, 400 m häck

Det är lätt att vara glad för Lehikoinens skull. 2017 löpte hon finländskt juniorrekord och tog medalj i junior-EM som 17-åring. Det rekordet fick stå i nästan fyra år. I sommar har 21-åringen gjort enorma framsteg och putsat sitt rekord med över en sekund: från 56,49 till 55,42. Semifinalskedet i OS är absolut ingen omöjlighet för HIFK-damen.

Sara Kuivisto, 800 m och 1500 m

Den första Borgå Akilles-friidrottaren i OS på 65 år och första Akillesdamen i OS-friidrotten någonsin. Njuter av att få tävla i tuffa internationella tävlingar och har allt att vinna i Tokyo. Sololoppet i Vasa där Kuivisto satte nationsrekord på 1 500 meter var mäktigt. Formen finns helt klart där. Har potential att ta sig till semifinal på båda sträckorna.

Wilma Murto, stav

Har i sina tre senaste tävlingar hoppat högre än hon någonsin tidigare gjort utomhus. Resultatraden i dessa är 461–462–461. 23-åringen har haft sin beskärda del av motgångar men är nu tillbaka där hon vill vara – lagom inför OS. Siktar på sin första mästerskapsfinal utomhus sedan EM 2016 då hon kom sjua.

Elina Lampela, stav

En välkommen frisk fläkt i damernas stavhopp som har bevisat att hon på en bra dag kan konkurrera med Murto. Klarade rekordhöjden 453 i maj.

Jarkko Kinnunen, 50 km gång

37-åringen gör sig redo för sitt fjärde OS i kanske den gruvligaste av grenar: 50 km gång. En åttondeplats i Berlin-VM 2009 är Kinnunens bästa placering i ett mästerskap men har efter det hängt någonstans runt de tjugo bästa i världen. Höftproblemen pinar mannen som hellre svimmar än ger upp.

Aleksi Ojala, 50 km gång

Ojala har haft som otrevlig vana att vara tvungen att avbryta sina 50-kilometerslopp. Men i våras stod han för en fartfylld avslutning – han var snabbare på de sista 25 kilometrarna än de första 25 – och klarade OS-gränsen galant då han kom tvåa i lag-EM i Tjeckien. Sluttiden blev 3.48.25 – men bättre kan det bli, menar Ojala.

Veli-Matti "Aku" Partanen, 50 km gång

15:e i VM 2015, men har sedan avbrutit eller diskvalificerats i fyra raka mästerskap. Sedan 15:e platsen har Partanen hyvlat flera minuter från sitt rekord som i dag skrivs 3.44.43. Gör i Tokyo sin sista start på 50 kilometer, som slopas från mästerskapsprogrammet efter OS.

Kristian Pulli, längd

Coronasommaren 2020 var Kristian Pullis sommar. Våren 2021 likaså. I fjol satte han nationsrekordet 827 på ett ödsligt stadion i Esbo, i mars skrällde Pulli med resultatet 824 i EM-finalen inomhus där han vann brons. Har inte kommit över åtta meter sedan dess men siktar förstås på en formtopp i Tokyo.

Topi Raitanen, 3000 m hinder

Raitanen har ett skarpt taktiskt öga och han har visat sig kunna vinna i internationellt sällskap tack vare den egenskapen. Sommarens bästa tid är 8.19,57, rekordet exakt tre sekunder snabbare. Avbröt OS-genrepet i Diamond League i Stockholm då kroppen inte funkade. Hoppas kunna hitta löpformen inför heaten i Tokyo.

Kristiina Mäkelä, tresteg

Med tre EM, tre VM och ett OS hör 28-åriga Mäkelä till de mest erfarna idrottarna i friidrottstruppen. Platsen till hennes åttonde stora utomhusmästerskap satte hårt inne, trots att Mäkelä är i sitt livs form. Hon lekte med 14-metersgränsen hela försommaren men OS-gränsen klarade hon i sista stund under en minnesvärd midsommar. 14,41 skrivs hennes nya PB och i Tokyo jagar Mäkelä ännu längre hopp.

Senni Salminen, tresteg

Mäkelä har varit ohotad etta i Finland sedan 2015 – men i år har allt förändrats. Orsaken: Senni Salminen. 25-åringen, som tidigare utmärkt sig i längdhopp (PB 656), har i sommar förbättrat sitt PB med 59 centimeter och krossat nationsrekordet med marginal i samma veva. En förbättring av nationsrekordet 14,63 i en OS-final kan bära en trestegshoppare nära prispallen.

Krista Tervo, slägga

Säkrade en plats i OS via rankningen och visade några dagar senare att OS-uttagningen var helt förtjänt då hon i sitt genrep slängde alla tiders nästlängsta kast av en finländare. 72,92 var en rekordförbättring på 80 centimeter och gav Tervo också en plats i VM i USA 2022. En dylik båge kan mycket väl räcka till final i OS.

Silja Kosonen, slägga

Juniorvärldsrekord i år och ett överlägset guld i junior-EM i Tallinn förra veckan. Det 18-åriga släggkastarlöftet kan vara ytterst nöjd med sin säsong hittills. Drömmen skulle vara att ta sig till final i OS-debuten. Inte alls omöjligt för den unga damen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning