Här är de vanligaste orsakerna till att hunden dör

Har du koll på vilken dödsorsak som är vanligast för den hundras du har? Arkivbild. Bild: Mostphotos

Tumörer, rörelseproblem och påkörning – det är de främsta orsakerna till att människans bästa vän dör. Men den vanligaste dödsorsaken varierar beroende på vilken ras hunden tillhör. Den som har en mops, vorsteh eller tax kan inte räkna med att hunden överlever sjuårsdagen.

En del raser har ärftliga sjukdomar, andra har problem med rörelser vars smärta kan bli så svår att hundägaren tvingas ta beslut om avlivning. Dödsorsakerna varierar bland olika raser, konstaterar det svenska djurförsäkringsbolaget Agria som nu har sammanställt skadestatistik för hundratusentals svenska hundar.

Statistiken inkluderar drygt 180 hundraser och omfattar totalt drygt 600 000 hundindivider som har varit försäkrade hos Agria mellan åren 2011-2016. Siffrorna visar dödsorsaker som varierar beroende på hundras.

När det kommer till jakthundsraser, som drever eller jämthund, finns stor risk för att dö i trafiken. Hundarna riskerar helt enkelt att bli påkörda. Andra dödsorsaker för jakthundarna är att de springer bort och kanske råkar ut för dödliga skador i möte med vilda djur.

Men det är inte bara jakthundar som löper större risk att dö i trafiken, säger Agnes Fabricius , vd för Agria.

– Vi har även andra raser som är överrepresenterade, som chihuahua och border collie. Då handlar det kanske mer om att hundarna är lösa i närheten av trafiken i städerna.

Okunniga människor

Precis som hos människor är även cancer en dödsorsak. Hos hund är så kallad lymfosarkom den vanligaste typen, vilket ofta drabbar exempelvis golden retriever och berner sennen. När det kommer till problem med rörelser och efterföljande smärta drabbas ofta labrador retriever, tax och schäfer.

Men det är inte bara arv som kan orsaka hundars död – utan även miljö. Närmare bestämt hundarnas ibland okunniga ägare.

– Ja tyvärr, det ser vi också både vad gäller behov av veterinärvård eller att hundar till och med avlivas på grund av människors okunskap. Det finns saker i våra hem som till exempel är giftiga – som choklad som är direkt livsfarligt för hundar, säger Agnes Fabricius.

Svårt att simma

Även brist på ordentlig motion och felaktig mat i för stora mängder kan innebära en allvarlig hälsorisk för hunden, som i förlängningen kan leda till en alltför tidig död. Andra dödsorsaker är drunkning, särskilt för de hundar som har lite svårare att simma än andra. Enligt Agrias statistik riskerar exempelvis särskilt fransk bulldogg att drabbas – en ganska massiv hundras som kan ha svårt att simma på grund av sin kropp.

– Det är den uppfattningen som vi har, att de har svårt att simma för de blir lite tunga i vattnet, säger Agnes Fabricius och fortsätter:

– Vi ser att taxarna också har en del drunkningsolyckor. Kanske för att de används i jakt och hamnar i vattnet med sina korta ben.

Hundraser med låg risk att dö innan 7 år:

Amerikansk cockerspaniel Flatcoated retriever

Golden retriever

Jack russell terrier

Labrador retriever

Hundraser med hög risk att dö innan 7 år:

Mops

Vorsteh

Tax

Fransk Bulldogg

Staffordshire Bullterrier

Källa: Agria

Labrador retriever – rörelseapparaten, främst armbågar.

Chihuahua – skada i huden, påkörd av bil.

Schäfer – rörelseapparaten – disk, kota, höftleder.

Golden retriever – tumörer i blod/kärl, lever, mage, tarm, hud, skelett.

Jack russel – tumör i mage/tarm, juver.

Tax – rörelseapparaten – disk kota, rygg.

Jämthund – påkörd av fordon.

Border collie – rörelseapparaten disk/kota, höftleder, osteokondros.

Cavalier king charles spaniel – hjärtproblem, blåsljud.

Källa: Agria

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning