Tv-frågesporten På spåret kommer igen – tävlar din favorit?

Johan Glans är en av dem som ska tävla i kommande säsong av SVT:S På spåret. Det berättade han redan i talkshowen Luuk och Hallberg i september. Bild: Janne Danielsson

Mikael "Äpplet" Appelgren möter mästarna, men det handlar inte om bordtennis den här gången. Duon Emma Molin och Hanna Dorsin, kända från komikergruppen Grotesco, tävlar mot en annan komiker – Johan Glans. Han ställer upp för första gången och bildar lag med radioprofilen Farah Abadi.

Tävlingsupplägget i På spåret består av tre grupper där alla lag tävlar mot varandra. De bästa möts sedan i ett slutspel.

Första gruppens tävlande har lustigt nog en komiker i varje lag. Skådespelaren och komikern Peter Magnusson paras kanske en smula oväntat ihop med Inga-Britt Ahlenius. Hon var tidigare FN:s tredje högsta chef, har arbetat mot korruption i EU-kommissionen och varit chef för den svenska Riksrevisionen.

De möter journalisten, författaren och På spåret-vinnaren från 1995, Cecilia Hagen, som återkommer till programmet med en ny kompanjon – sin son, komikern Jonatan Unge.

Josefin Johansson och Johar Bendjelloul är redo för ännu en säsong av På spåret. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget//SVT

Det sista laget i gruppen har rutin från de två senaste säsongerna av programmet. Mästarna från säsongen 2017/2018, programledaren och komikern Josefin Johansson och journalisten och programledaren Johar Bendjelloul är tillbaka. I fjolårets upplaga åkte de ut i semifinalen.

Sportduo möter rutinerade lag

Två av lagen i den andra gruppen känner de inbitna tittarna igen sedan tidigare. Journalisten och författaren Isobel Hadley-Kamptz återkommer ihop med radioprataren och författaren Kalle Lind. Tillsammans tog de sig till final i programmet säsongen 2016/2017.

Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri vann förra säsongen av SVT:s På spåret. Nu är de tillbaka. Bild: Bo Håkansson

De får hårt motstånd i form av mästarna från förra säsongen, programledaren Parisa Amiri och historikern och författaren Gunnar Wetterberg.

Det tredje laget består av två debutanter i sammanhanget, även om de fått sin beskärda del av mästerskap.

Sportjournalisten Annamaria Fredholm får i stället för att kommentera idrottare tävla tillsammans med en. Hon bildar ett lag ihop med Mikael "Äpplet" Appelgren, före detta bordtennisspelare i världseliten.

Grotescoduo tävlar mot Glans

Grupp tre är även den komikertät och består av flera återseenden. Förutom Emma Molin och Hanna Dorsin tävlar Skärgårdsdoktornduon Samuel Fröler och Ebba Hultkvist-Stragne.

Johan Glans fick till synes spontant frågan i Kristian Luuks pratshow Luuk & Hallberg i september om att delta i frågesportsprogrammet.

– Åh gud, vad har jag gjort? sade han sedan.

Samuel Fröler och Ebba Hultkvist-Stragne spelade läkaren Johan Steen och dottern Wilma i SVT:s långkörare i slutet av nittiotalet, men avslöjade i senaste säsongen att de inte hade setts på flera år innan På spåret.

– Vi har träffats när vi har setts med det gamla gänget. I början höll vi lite kontakt, men det rann liksom ut i sanden, sade Fröler då.

Paret vann en av sina matcher men tog sig inte till slutspel. Även paret Molin och Dorsin deltog i fjol, men vann då inte någon av sina matcher och förlorade sin andra mot vinnarna av säsongen 2017–2018, Johar Bendjelloul och Josefin Johansson, som tävlar i första gruppen i år.

På spåret drar i gång på SVT den 6 december.

Grupp ett:

Inga-Britt Ahlenius och Peter Magnusson

Cecilia Hagen och Jonatan Unge

Josefin Johansson och Johar Bendjelloul

Grupp två:

Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg

Annamaria Fredholm och Mikael ”Äpplet” Appelgren

Grupp tre:

Farah Abadi och Johan Glans

Ebba Hultkvist-Stragne och Samuel Fröler

Emma Molin och Hanna Dorsin

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning