Här är de nordiska lagens dröm- och mardrömsmotståndare

Nu står det klart vilka 32 länder som spelar fotbolls-VM sommaren 2018. Detta innebär att också seedningsgrupperna inför lottningen är klara.

Efter att Peru som 32:a och sista lag fixat VM-biljetten vet vi nu hur seedningsgrupperna ser ut inför lottningen av grupperna i VM-slutspelet i Ryssland. Alla tre nordiska lag återfinns i samma seedningskorg och kan följaktligen inte möta varandra i gruppspelet. De 32 lagen delas upp i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Det kan finnas endast ett lag från samma kontinentala fotbollsfederation i varje grupp, med undantag för Europa (Uefa) som kan ha högst två lag per grupp. Här är alla seedningsgrupper:

Fakta

Tuffaste och sämsta gruppen

Dödens grupp:

Brasilien, Spanien, Senegal, Serbien.

Svagaste möjliga grupp:

Ryssland, Peru, Tunisien, Saudiarabien.

Korg 1:

Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen och Frankrike.

Korg 2:

Spanien, Peru, Schweiz, England, Colombia, Mexico, Uruguay och Kroatien

Korg 3:

Danmark, Island, Costa Rica, Sverige, Tunisien, Egyptien, Senegal och Iran

Korg 4:

Serbien, Nigeria, Australien, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea och Saudiarabien


Här är de nordiska ländernas dröm- samt mardrömsmotståndare:

Bild: Lehtikuva/DANIEL DAL ZENNARO

Sverige

Har ett starkt kollektiv med en solid defensiv och en stark tro på Janne Anderssons spelidé. Individuell stjärnglans finns i form av Emil Forsberg och eventuellt en viss Zlatan Ibrahimovic. Tog sig till VM efter en stark laginsats i det avgörande dubbelmötet mot Italien.

Drömgrupp:

Ryssland: Var svagt i Confederations Cup i somras och lär inte förändras märkbart inför VM. Består främst av spelare från den inhemska ligan. Feodor Smolov är en bra anfallare och värdlandet behöver verkligen mål av honom i VM. Klart svagaste laget i korg 1. Sverige har ett betydligt starkare lagspel än Ryssland och även spelarmaterialet är bättre. Förringa dock inte hemmapublikens och hemmafavörens betydelse.

Peru: Har gjort ett bra 2017 men är inte så bra som världsrankingen påstår (10:e). Tog sig till VM via playoff. Ricardo Gareca är en skicklig coach som kan motivera sina spelare att överträffa sig själva. Det kommer att behövas, laget saknar stjärnor och har inte heller det starkaste försvaret. Men viljan finns. Sverige vore favoriter i ett eventuellt möte men chanslösa är inte peruanerna.

Panama: Tog sig till VM framför näsan på USA men 4-0-förlusten mot samma land för en månad sedan väcker en del frågetecken. Är Panama tillräckligt bra för VM eller blir laget en slagpåse? Sverige skulle antagligen vara ganska överlägsna eftersom man har ett så mycket bättre lagspel och också mera individuell skicklighet än VM-debutanten från Centralamerika.

Mardrömsgrupp:

Brasilien: En av de största förhandsfavoriterna inför VM. Har otroligt mycket individuell skicklighet och sedan Tite tog över som tränare har Brasilien hittat ett fungerande lagspel med formationen 4-1-4-1. Var totalt överlägsna i det sydamerikanska VM-kvalet och siktar på att ta sin sjätte VM-titel. Sverige klarade mycket bra av att försvara sig mot Italiens inläggsbaserade anfallsspel där kreativiteten och tempot saknades. Mot Brasiliens snabba anfall och bländande individuella skicklighet skulle svenskarna däremot få det riktigt svettigt. Risken finns att Lindelöf och Augustinsson inte hänger med då Marcelo, Couthinho och Neymar sätter fart.

Spanien: Världens bästa landslag åren 2008-2012 har efter två misslyckade storturneringar nu fått fram en ny generation av stjärnspelare. Unga stjärnor som Isco, Marco Asensio och Alvaro Morata får stöd av rutinerade stjärnspelare som Sergio Ramos och David de Gea. Det bästa laget i korg 2 och garanterat en svår nöt att knäcka för svenskarna.

Nigeria: Utöver Serbien är Nigeria det klart tuffaste laget i en annars svag korg nummer 4. Laget är ungt, anfallsglatt och oförutsägbart. Besegrade Argentina med 4-2 i en träningsmatch nyligen. Både succé och fiasko är tänkbara scenarion. Skulle vara intressant att se Nigerias spännande anfall mot Sveriges välorganiserade försvar.


Bild: Lehtikuva / AFP / Haraldur Gudjonsson

Island

Det lilla nordiska landet stod för ännu en fotbollsbragd då man vann sin kvalgrupp och tog sig till VM. Spelarmaterialet har sina begränsningar men kämpaglöden och lagspelet håller världsklass. Tog sig till VM som gruppetta i sin kvalgrupp före Kroatien.

Drömgrupp:

Argentina: Argentinas storstjärnor hade svårt att hitta en gemensam melodi i kvalet vilket höll på att kosta dem VM-platsen och får man inte samspelet att fungera kommer Island med sitt täta försvar, fantastiska attityd samt farliga kontringar och fasta situationer att vara en riktig nagel i ögat på regerande silvermedaljörerna. Här skulle Island få vara underdog vilket passar dem perfekt. Tråkigt nog för öborna har Argentina Lionel Messi som kan avgöra matcher på egen hand. Och ifall alla stjärnanfallare lyckas tillsammans är Argentina snudd på omöjliga att stoppa och i stället för en drömlott en verklig nitlott.

Schweiz: Ett av de svagare lagen i korg 2. Island har i många repriser vunnit mot den här nivåns europeiska motståndare. Schweiz lyckades utan att imponera besegra svaga Nordirland med totalt 1-0 i det avgörande dubbelmötet i kvalet. Island är både bättre defensivt och farligare offensivt än Nordirland och skulle ha mycket goda chanser att besegra Schweiz.

Sydkorea: För 16 år sedan var Sydkorea i semifinal i VM men i år är laget ganska tunt och anonymt. Van VM-resenär men har haft ett svagt år och skulle få det tufft mot alltid lika hårt arbetande Island. Enda stjärnspelaren är Tottenhams Son-Heung Min.

Mardrömsgrupp:

Frankrike: Frankrike har otroligt mycket talang och kvalitet på alla positioner och är en av förhandsfavoriterna inför VM. Alla som såg hur Fransmännen krossade Island med 5-2 i EM 2016 vet varför det skulle vara en mardröm för Island att lottas mot Frankrike. Fransmännen har helt enkelt bättre spelare på varje position.

Colombia: I sina bästa stunder är Colombia otroligt svårslaget för alla lag. Om Colombias anfallsspel med lirare som James Rodriguez och Radamel Falcao fungerar på bästa möjliga sätt kommer islänningarna inte att hänga med. Ett av de mest potentiella lagen i korg 2. Jämnheten, eller egentligen avsaknaden av den, är Colombias problem. Fungerar inte lagspelet kommer Islands disciplinerade försvar att vara väldigt jobbigt för Colombianerna.

Australien: Har ett problematiskt kval bakom sig men australiensarna gör sitt fjärde raka VM och är ganska jämna. Gillar precis som Island att vara underdogs och Island kan få det svårt om de tvingas spela mot ett lag som vill ge ifrån sig bollinnehavet på samma sätt som islänningarna själva. Island har inte mycket erfarenhet av att favoriter, senast var mot Finland och då gick det på tok. Intressant att se vad Islänningarna gör ifall de inte bara får ligga lågt och kontra.


Bild: Lehtikuva / AFP / Paul Faith

Danmark

Är inte alltid så jämna och har inget fantastiskt lag men Christian Eriksen är en gudabenådad spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Kasper Schmeichel kan vid behov rädda laget som sista utpost. Varvar fantastiska prestationer med ganska svaga insatser. Tog sig till VM tack vare en 5-1 borta mot Irland.

Drömgrupp:

Polen: Polen gjorde ett utmärkt kval men fick stryk av Danmark med 4-0 i kvalet. Robert Lewandowski är en klinisk anfallare av världsklass och också Glik, Zielinski och Krychowiak är bra spelare men förutom kanske Ryssland finns det nog inget annat lag i korg 1 som Danmark skulle kunna spöa med hela 4-0. Därför är Polen en drömmotståndare för Danmark i gruppspelet.

Mexico: Har ett energiskt och bra anfallsspel men är sårbara bakåt vilket det danska anfallet med Christian Eriksen i spetsen kan utnyttja. Om lagen skulle mötas skulle det antagligen bli målrikt och kunna sluta lite hur som helst, men Mexico hör ändå till de svagare lagen i korg 2 och skulle nog vara en drömlott för Danmark.

Saudiarabien: Förmodligen en av slagpåsarna i VM. Holländaren Bert van Marwijk ledde laget till VM från den asiatiska kvalzonen, den svagaste i världen. Han lämnade laget efter en dispyt med det nationella fotbollsförbundet vilket försämrar lagets chanser i VM ytterligare. Att på sju månader med en ny tränare och det svaga spelarmaterialet man har till sitt förfogande lyckas skapa ett lagspel som håller VM-nivå lär tyvärr vara en omöjlig uppgift. Christian Eriksen lär göra Saudiaraberns försvar till totalt åtlöje.

Mardrömsgrupp:

Tyskland: Regerande världsmästaren Tyskland är återigen en av de största förhandsfavoriterna i VM. I Confederations Cup blev det seger med ett ungdomslag och i laget kryllar det av världsstjärnor som Manuel Neuer, Toni Kroos och Jerome Boateng. Laget har även unga stjärnor som Timo Werner, Leroy Sane och Leon Goretzka. Tyskland är den absolut värsta tänkbara motståndaren för Danmark i VM. Anfallsspelet är modernt, kreativt och effektivt och skulle vålla Danmarks aningen svajiga försvar enorma problem. Tysklands lagförsvar är mycket stabilt och balanserat och det är mycket osannolikt at Christian Eriksen på egen hand skulle lyckas rubba det tyska försvaret. Han måste lyckas med det ifall Danmark ska ha någon som helst chans.

Uruguay: Uruguay gjorde ett bra kval och har en utmärkt spelartrupp. Luis Suarez och Edinson Cavani är en otroligt giftig anfallsduo som danskarna skulle ha mycket svårt att hålla borta från målprotokollet. I försvaret styr superstabila mittbacken Diego Godin. Oscar Tabarez har varit tränare sedan år 2006 och torde få lagspelet att fungera. En generationsväxling är dock på gång och det är alltid utmanande. Mot Uruguay skulle Danmark ha det tufft men på inget sätt vara chanslösa.

Nigeria: Också för Danmark skulle Nigeria vara den svåraste motståndaren från korg 4. Nigerias anfallsspel skulle verkligen kunna såra Danmarks försvar. Ifall nigerianerna däremot inte lyckas spela som lag och vara disciplinerade i försvaret kommer de nog antagligen att få det svårt mot Danskarna.

Fotnot: VM-grupperna lottas första december.

Skribenten är Prao på Hufvudstadsbladet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03