Här är de bortglömda bären att plocka med hem

Havtorn. Arkivbild. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Hallon, blåbär och lingon i all ära – men varför inte prova slånbär eller havtorn? Nu startar bärsäsongen, och snart är naturen full av mer eller mindre bortglömda delikatesser. – Hjortron, det är guldet... men bär som odon eller kråkbär är också spännande, säger Christian Cederwall som grundat sajten Skogskafferiet.

Den som beger sig ut i naturen kan bli rikligt belönad, och snart finns gott om bär att leta efter. Norrut i landet finns det hallonlika åkerbäret, som växer i dikesmark och är en sann delikatess – fin att sylta, safta eller helt enkelt äta som den är.

Fakta:

Bär att hitta i natur och trädgård

Kråkbär: Mörkt bär med barrliknande blad. Lite sträv och syrlig smak.

Åkerbär: Hallonliknande, smakligt bär som växer i norra delen av landet.

Havtorn: Brandgult bär på taggiga buskar. Växer längs med kusterna.

Blåbärstry: Trädgårdsbuske med avlånga blåa bär. Allt mer populär.

Bocktörne: Det som kallas gojibär i butikerna. Orange superbär som passar bra att torka, full med nyttiga ämnen.

Odon: Blåa bär. Kan användas som blåbär.

Kråkbär: Strävt, syrligt bär på barrliknande buske. Kan blandas med andra bär vid syltning och saftning.

Mjölon: En ljungväxt med lingonliknande, röda bär. Inte goda, men kan användas för att färga tyg gult.

Aronia: Bra sylt- och saftbär som innehåller mycket pektin. Det innebär att aroniabären, om de blandas med andra bär som innehåller lägre halter av pektin, kan hjälpa till att göra konsistensen lite tjockare.

Rönnbär: Klassiskt gelébär.

Slånbär: Mörka bär att smaksätta sprit med, eller koka gelé och saft av.

Berberis - Avlånga röda bär. En persisk delikatess att strössla på saffransdoftande risrätter som zereshk polo.

Enbär: Växer på enbusken och ger höstens grytor en smak av vilt.

Häggmispel: Mörkt blå, sträva men även söta. Passar till saft, gelé, sylt, sirap, och bakning.

Stenbär: Liknas björnbär, men mer röda i färgen. Saftiga bär, passar till bland annat saft.

Tranbär: En delikatess med många användningsområden – safta, sylta, strössla färska över söndagssteken... Växer vilt vid myrar och kärr.

Källor: Skogsskafferiet. se, Den virtuella floran och Dagsattplocka.se

Bär att blanda ut med

Längs med kusterna återfinns det brandgula havtornet, ett syrligt lite svårplockat bär som smakmässigt gifter sig alldeles utmärkt med mörk chokladkaka och en klick grädde.

Havtorn är en riktig c-vitaminbomb. Den som är på jakt efter antioxidanter ska i stället försöka plocka det mörkare blålila kråkbäret. Det har visserligen en lite fadd smak, men kan ändå passa bra i mat och bak.

– Det är ett lite ovanligare bär, i smaken kanske inte så upphetsande som de mer kända bären. Men det är ett bär som man kan blanda ut tillsammans med andra bär, eller smaka på, säger Christian Cederwall.

Tranbär. Arkivbild. Bild: Elise Amendola/AP

Slånbäret, även det i mörkare kulör, är ett annat bär värt att prova på.

– Slånbär är egentligen en nära släkting till plommon. Det är en stenfrukt men heter slånbär och det växer på buskar i mer kustnära trakter, säger Christian Cederwall som tillägger att slånbäret passar bra att torka eller koka saft på.

– Men man ska vänta med att smaka på det till sent till säsongen, och det får gärna vara frostnupet.

Finns i trädgård

En rad bär dyker fatiskt upp på våra vanligare trädgårdsbuskar – utan att vi kanske tänker på det. Bären finns även ute i naturen och i mer offentliga parkmiljöer.

När det kommer till de ätbara bär är aronia och häggmispel värda att nämna. Varför inte prova på att göra saft?

– Absolut, häggmispeln är användbar. Och vitaminvärdet i häggmispel är högt, de är rika på B-vitamin, kostfibrer och mineraler, förklarar Christian Cederwall som även vill tipsa om berberis, ett bär som används mycket i det persiska köket.

– De hittar vi i trädgården och är ätbara, och de växer också vilt, säger han och fortsätter:

– Berberis är lite surt, man kan använda det för att ersätta citron i matlagning. Och den används i olika risrätter. Värt att prova på.

Åkerbär (Rubus arcticus) i Norrbotten. Arkivbild. Bild: Helena Landstedt / TT

Tänk på djuren

Bärsäsongen är här, och kommande månader är det värt att hålla koll på både vanliga som mer ovanliga bär under promenaderna. Den som är plocksugen bör vara säker på vad man plockar och satsa på en korg eller hink. Lägg inga bär i plastpåsar – allt riskerar att bli till mos och sörja innan du ens hunnit hem med skörden.

Innan du plockar – glöm inte den tid det tar ta hand om bären, säger Christian Cederwall.

– Man ska ta hand om det, annars finns en risk för att det blir stående. Och ha en plan för vad du ska göra med sakerna.

Att finna rikligt med bär kan göra vem som helst lycklig. Men tänk inte bara på dig själv.

– I bland måste man tänka på att inte skörda av allt på en yta. Djurlivet har också ett behov av att ta del av godsakerna.

Torkade bär. Berberisbär.Arkivbild. Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning