Här är årets Runebergskandidater – två finlandssvenska romaner bland de nominerade

Runebergsnominerade författare. I övre raden: Selja Ahava, Ulrika Hansson, Kristiina Wallin, Jari Järvelä. I nedre raden: Maria Peura, Tommi Kinnunen, Marisha Rasi-Koskinen, Ann-Luise Bertell. Bild: Pressbild

Två finlandssvenska romaner med Österbotten som skådeplats har tagit sig in på Runebergsprisets korta lista. Den ena är debutanten Ulrika Hansson, den andra är Ann-Luise Bertell.

Ulrika Hansson debuterar med en roman förlagd till barndomsmiljön i Terjärv. Bild: Helen Korpak

Måsar, arga män och olyckliga äktenskap är temat för Ulrika Hanssons romandebut Jaktlaget. Boken är också ett människodrama med psykologisk spänning.

Ulrika Hansson har bott i Helsingfors sedan 2008 men ville ändå skriva om sina österbottniska rötter.

– Det känns extra roligt att få lyfta fram min uppväxtort Terjärv i skönlitterär form. Berättelsen tar avstamp i en verklig händelse där, säger Hansson i det pressmeddelande förlaget Schildts & Söderströms skickat ut.

Juryns motivering till nomineringen lyder så här:

"Ulrika Hanssons debutroman Jaktlaget är en vardagens triumf. I hennes version av den österbottniska byn har människor att leva tillsammans både med varandra och med naturen. Ämnet är synnerligen aktuellt: den lokala sjön närmast ockuperas av måsar som smutsar ner, väsnas och gör livet nära nog outhärdligt för dem som bor i närheten, men regelverket tillåter inga kraftåtgärder. Äktenskap och byagemenskap krackelerar – hur kommer man vidare när alla vägar åtminstone till synes är stängda? Hansson skriver skickligt fram det vackra och det grymma i såväl konflikt som kärlek och låter sina gestalter fatta omöjliga beslut utan att peka med hela handen."

Läs också: Naturens artrikedom ställs mot människans hemfrid i roman om skrattmåsar och jägare.

En till nominering

Också Ann-Luise Bertells roman Heiman (Förlaget M) bygger på en verklig historia. Huvudpersonerna Elof och Olga är baserade på Bertells morföräldrar. Heiman handlar om den föräldralösa Elof, hans upplevelser under kriget, en gruvlig hemlighet och äktenskapet mellan honom och Olga. Romanen Finlandianominerades tidigare i höst och utkommer på finska våren 2021.

Ann-Luise Bertells roman Heiman bygger på hennes morföräldrars historia. Bild: Niklas Tallqvist

Juryns motivering lyder så här:

"I Ann-Luise Bertells roman Heiman är ordet och den egna jorden tillvarons nav. I bakgrunden pågår ett 1900-tal där krigen kastar långa skuggor, men blicken är stadigt på individen, på familjen, släkten och gemenskapen och på de berättelser som knyter dem till deras plats, deras österbottniska heiman. I mitten, som ett slags stormens öga, ligger det som är allra störst och svårast: när man lär sig mer om sig själv än man vill veta och förmår hantera tar orden slut. Ann-Luise Bertell har skrivit en stor roman om den lilla människan, en roman som bärs av språklig särprägel och narrativ rytm."

Läs också: Ann-Luise Bertell har heimani i skick.

De övriga sex författare som nominerats till Runebergspriset är Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä (Gummerus), Jari Järvelä : Klik (Tammi), Tommi Kinnunen, Ei kertonut katuvansa (WSOY), Maria Peura, Kantajat (Otava), Marisha Rasi-Koskinen: Rec (S&S) samt Kristiina Wallin: Meduusameri (Tammi).

Årets jury bestod av författaren  Marja-Leena Tiainen, kritikern Merja Leppälahti och Hanna Lahdenperä, doktoranden i nordisk litteratur.

Vinnaren utses av en prisjury med tre medlemmar: författaren Sinikka Vuola, kritikern Marissa Mehr och FD, litteraturforskaren Julia Tidigs.

Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2021.

Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands Svenska Författareförening. Priset instiftades år 1986. Prissumman betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad och är 20 000 euro.

År 2020 utdelades Runebergspriset till Ralf Andtbacka för diktverket Potsdamer Platz – En dikt (Förlaget M).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning