Juryn har utsett årets luciakandidater: Lucia ska ha sångröst och social kompetens

Luciajuryn, som i år bestod av Hannah Norrena, Martin Segerstråle och Anna Hellerstedt, har gjort en första gallring bland luciakandidaterna. Nu är det läsarnas tur att rösta fram sin favorit och samtidigt delta i luciainsamlingen, som fortsättningsvis görs till förmån för utsatta barnfamiljer i Finland. Bild: Niklas Tallqvist

Lucia är en kär tradition som vi alla vill värna om. Men årets luciajury är redo att bredda konceptet – lucia måste inte alltid vara en ung kvinna. Också äldre personer eller unga män kan sprida ljus i mörkret.

Det rådde en spänd förväntan i Folkhälsans hus i Tölö på onsdagsmorgonen. Trion som bildar årets luciajury stod inför en främmande och stor uppgift – att bland alla inskickade anmälningar välja ut de tio personer som blir kandidater för titeln Finlands lucia 2019.

– Det finns ett intresse för lucia och vi har fått in många fina och seriös ansökningar, det är vi väldigt glada över. Uppdraget som Finlands lucia är ett krävande frivilligarbete som är väldigt intensivt, den som blir vald hinner nog inte ägna sig åt studier eller jobb under sex veckors tid, säger förbundsdirektören Viveca Hagmark på Folkhälsan.

Juryn, som består av pianisten Martin Segerstråle, programledaren Hannah Norrena på Svenska Yle och KSF Medias vd Anna Hellerstedt, har naturligtvis alla egna upplevelser av och åsikter om lucia.

– Lucia är en väldigt positiv sak, det är en jättefin tradition. Alla behöver vi någon som sprider ljus i mörkret, säger Martin Segerstråle, som har fina om än något vaga minnen som stjärngosse i skolans luciatåg.

– I min värld har alla fått vara lucia som barn. Lucia är jättestort i Sverige och på dagis består luciatåget av minst tio små lucior och ett gäng tomtar på slutet. I skolorna är det mera ordning och reda, där är det bara en som väljs till lucia, berättar Anna Hellerstedt som har noterat att hennes finländska väninnor upplever ett visst trauma över att inte just de har fått vara lucia i skolan.

– Jag undrar om vi inte borde öppna upp begreppet lucia lite? Det måste väl inte varje år vara en ung kvinna som väljs till lucia, det kunde lika gärna vara en äldre kvinna med mera livserfarenhet eller varför inte en pojke? frågar sig Hannah Norrena.

Hon får genast medhåll av de två andra i juryn, som gärna skulle diskutera framtidens luciauppdrag. Men klockan tickar och jobbet väntar. Nu gällde det att hitta de tio mest lämpliga kandidaterna bland de aktuella ansökningar som fanns snyggt samlade i en pärm på bordet. Det jobbet skedde bakom lyckta dörrar, så HBL:s reporter fick inte höra hur diskussionen gick. Så här resonerade juryn innan dörren stängdes från utsidan:

– Det känns lyxigt att få vara med. Valet av luciakandidater är startskottet för hela jultiden och i år blir den tiden extra lång för mig, säger Hellerstedt.

– Inställningen är viktigast. Lucia kommer att kastas in i en rad oväntade situationer och där krävs en viss social kompetens. Dessutom måste hon ha en stabil sångröst för att klara av att sjunga live inför en stor publik, säger Norrena och Segerstråle nickar instämmande. Han ser fram emot att få lyssna sig igenom den musikaliska biten av ansökningarna.

Moa Björklund, Nedervetil

Julia Wik, Jakobstad

Minette Bäckblom, Sibbo

Nea Lundström, Helsingfors

Wilma Rehnström, Vanda

Sara Ray, Esse

Felicia Holländer, Lemland

Melissa Sundblad, Närpes

Jessica Lindholm, Åbo

Elisabeth Diljaj, Vårdö

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning