Happy hour är över på Mallorca och Ibiza

Turister i Magaluf på Mallorca. Arkivbild. Bild: Joan Llado/AP-TT

Nu är det slut på happy hour, partybåtar och arrangerade pubrundor i de stimmigaste orterna på Mallorca och Ibiza. Myndigheterna har tröttnat på överförfriskade turister och inför nya lagar för att begränsa drickandet.

I februari träder nya lagar i kraft, enligt ett pressmeddelande från de regionala myndigheterna på Balearerna, ögruppen som omfattar bland annat Mallorca och Ibiza. Bland annat begränsas många hotells all inclusive-upplägg, där mat och dryck ingår i boendet, till högst tre alkoholhaltiga enheter per måltid.

Det blir inget mer happy hour eller förbetalda pubrundor, så kallad pub crawling. Partybåtar, som plockar upp turister för alkoholstinna turer till havs, förbjuds att lägga till i de berörda orterna.

"Orsakar obehag"

De nya begränsningarna kommer att införas i tre av de största turistorterna där problemen anses vara som störst: Playa de Palma, Magaluf och S'Arenal på Mallorca samt San Antonio på Ibiza. Överträdelser kommer kunna leda till böter på upp till motsvarande upp till 50 000 euro.

Lagarna ska enligt det regionala styret stoppa överkonsumtionen av alkohol – "som orsakar obehag och påverkar bilden av resmålen" – för att gynna både turister och de permanenta invånarna. De senaste åren har det vuxit fram protester mot turismen på öarna, bland lokalinvånare som anser att den tagit över samhällena. Protesterna har ofta riktats mot framför allt svenskar, britter och tyskar.

Turistverksamheter förbjuds nu att göra reklam för alkohol och vanliga butiker kommer inte få sälja alkohol nattetid.

Det införs också ett specifikt förbud att hoppa från sin hotellbalkong ned i en pool. Skador och dödsfall i samband med sådana hopp har ökat under senare år, enligt myndigheterna.

Resebolaget Tui erbjuder resor till de berörda orterna och meddelar skriftligen att man kommer att följa de nya bestämmelserna i den mån man berörs.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning