Häpnadsväckande kulthärva

Kultledare. Bhagwan Shree Rajneesh flyttade sin kult till Oregon. Bild: Netflix

Den sexdelade dokumentärserien Wild Wild Country är ett gediget arbete som granskar en bisarr episod ur USA:s moderna historia från flera perspektiv och väcker malande frågeställningar.

Wild Wild Country finns på Netflix.

Antelope, Oregon var en sömnig småstad vars 40 invånare främst utgjordes av pensionärer på jakt efter ett lugnt och avskiljt ställe att tillbringa sina sista år. Staden var isolerad, omgiven av ensliga berg och prärie, och alla kände varandra. Sedan dök sekten upp.

Den indiska gurun Bhagwan Shree Rajneesh, senare känd som Osho, hade redan samlat ihop en stor, internationell och framför allt ekonomiskt lukrativ skara anhängare då de år 1981 flydde undan politisk och religiös förföljelse i hans hemland Indien och kom till Amerika. Rajneesh blandade österländsk mystik och meditation med västerländsk materialism och modern sexuell frigjordhet i en kombination som främst attraherade välbärgade turister, vars dollars sedan utgjorde grunden för ett lukrativt affärsimperium. Nu var planen att använda dessa resurser för att skapa ett helt nytt samhälle från grunden i Oregons vildmarker.

Med det uppstod snabbt friktion mellan Rajneesh-anhängarna och den lilla ortens originalbefolkning. Det stockkonservativa, inåtvända lilla samhället reagerade med en panik som snabbt övergick i hat, då de insåg att de växande skarorna av sjungande och dansande rödklädda rajneeshiter höll på att bli fler än dem och sätta en outplånlig prägel på deras lugna lilla hemkommun. En juridisk strid som blev mer och mer inflammerad vällde över staden Antelopes gränser och drog in först kommunen, sedan delstaten och till sist själva justitiedepartementet. Rajneeshiterna försvarade skoningslöst sitt projekt med allt vildare metoder, lagliga och olagliga. Till slut skulle det urarta värre än någon kunnat föreställa sig.

Vad som gör Maclain och Chapman Ways prisbelönta dokumentär Wild Wild Country speciellt sevärd är hur den lyckas förmedla alla inblandades perspektiv på ett sätt som inte får någon att framstå som ensidig hjälte eller skurk. Rajneesh-anhängarna framstår å ena sidan som sympatiska idealister som verkligen brinner och är beredda att uppoffra sig för den gemenskap som de skapat tillsammans, å andra sidan som en toppstyrd, girig och maktkorrumperad hjärntvättningskult som styrs med järnhand av Rajneeshs "personliga assistent " Ma Anand Sheila.

Det är inte heller svårt för tittaren att känna en viss sympati med Antelopeborna, då de plötsligt upplever sig bli bortjagade från sina familjehem av en mystisk sekt med rödklädda hippies som skoningslöst rider på lagparagrafer för att infiltrera och ta makten på småsamhällets alla nivåer. Ändå ger de inte heller något särskilt trevligt intryck: deras avsky mot Rajneesh-sekten motiveras främst av kristen extremism med därpå följande puritanskt sexhat, samt en xenofobisk motvilja mot alla "utbölingar". Det är inte svårt att jämföra de bleka, rynkiga männen i cowboyhattar som spionerar på sina grannar och vill kasta ut utlänningarna för att "keep Oregon as Oregon" (läs: hålla USA:s vitaste delstat vit) med dagens Trump-supportrar, och dokumentärens försök att i slutändan göra dem till hjältar misslyckas i alla fall i mina ögon.

Otto Ekman Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46