Hänvisning till ursprungsbefolkningen på Grönland vållar debatt i Danmark

Hus i kvällsmörkret i Tasiilaq, Grönland. Bild: Felipe Dana/TT-AP

I Danmark ifrågasätts lämpligheten i att använda ordet "eskimå" som hänvisning till ursprungsbefolkningen på Grönland. I kölvattnet av Black Lives Matter-demonstrationerna i USA har en glass fått ett nytt namn och utställningen "Eskimåer och Grönland" på Nationalmuseet i Köpenhamn döps om.

Efter den senaste tidens antirasismdemonstrationer har ordet "eskimå" hamnat i strålkastarljuset.

För ett par veckor sedan meddelade en av Danmarks glasstillverkare att de ändrar namnet på en sina populära glassar – och nu försvinner ordet även från utställningen "Eskimåer och Grönland" på Nationalmuseet i Köpenhamn, skriver Kristeligt Dagblad.

Utställningen har varit i stort sett oförändrad sedan 1992, men nästa vecka börjar museet skylta om den. Museidirektören Martin Appelt kallar i tidningen användningen av ordet för skamligt.

– Det råder ingen tvekan om att vi på Nationalmuseet måste sluta använda "eskimå", eftersom det uppfattas som nedsättande av många av dem som bor i de här områdena från vilka många av föremålen som Nationalmuseet har samlat kommer, säger han.

"Inuit" rekommenderas

Det grönländska partiet Inuit Ataqatigiit, som sitter i det danska folketinget, har uppmanat till att ordet skrotas.

Enligt den danska ordboken hänvisar "eskimåer" till personer som "tillhör de ursprungliga asiatiska folken som bor i de arktiska regionerna på Grönland". Det står också att ordet kan tolkas som kränkande och att ordet "inuiter", som innefattar ursprungsbefolkningen i norra Kanada, Alaska och Sibirien, hellre bör användas.

Finsk och svensk debatt

Froneri Finland, som numera äger varumärket Pingviini, meddelade redan tidigare i sommar att man överväger att byta ut namnet på de så kallade eskimåglassarna.

Även i Sverige diskuteras ordet, vilket Expressen har rapporterat om. "Eskimå" kan enligt den svenska Diskrimineringsombudsmannen uppfattas som kränkande, men poängterar att grönlänningar/inuiter har olika uppfattningar i frågan. Svenska Akademiens ordlista skriver att "inuit" är att föredra i stället för eskimå.

Diskussionen pågår även på andra sidan Atlanten, där en amerikansk glasstillverkare och ett kanadensiskt fotbollslag har valt att sluta använda ordet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning