Hans konstverk till Trump ställs ut i Vita huset

Pentti Nässling tillsammans med konstinstallationen "The good pipe and the bad pipe" som inspirerats av indianernas fredspipor. Konstverket, som är till president Trump, tas emot av amerikanska ambassaden och ska sedan ställas ut i Vita huset. Bild: Cata Portin

Konstnären Pentti Nässling har gjort ett fredskonstverk som kommer överlämnas till den amerikanska ambassaden. Hans installation blir det första finländska konstverket i Vita huset.– Det kommer fungera som en påminnelse i Vita huset om Finlands självständighet, säger Pentti Nässling.

Ett konstverk för freden. Det är vad konstnären Pentti Nässling kallar sin installation som president Donald Trump får lov att ta med sig tillbaka till Vita huset efter toppmötet med president Vladimir Putin på måndagen.

Idén kom som en blixt från klar himmel när han fick reda på att toppmötet skulle hållas i Helsingfors. Pentti Nässling är själv ingen främling för krig och elände. Som femåring skickades han från Helsingfors till Sverige som krigsbarn. Han bodde flera år i Borås och blev tillbakasänd till Finland efter kriget – men flydde tillbaka.

– En midsommar när jag var elva år packade jag ryggsäcken och gick över gränsen till Lappland, vidare till Kinna. Allt på vägen var sönderbombat och förstört.

Att växa upp mitt i kriget är något som har format både Nässling men också hans konst.

– Många i dag växer upp som i bomull. Trump har till exempel inte växt upp i krig och elände.

Nässling kom småningom tillbaka till Finland och påbörjade sin konstnärsutbildning. Han började med krokimålning, sedan kom han direkt in på Konstakademin.

Lådan till installationen hittade Nässling på en strand på Åland. Fårtaljan i bakgrunden är för att symbolisera indianernas klädsel. Tanken är att det ska påminna Trump om fred, samt sätta lilla Finland på världskartan. Bild: Cata Portin

Vill sätta Finland på kartan

Efter att bland annat ha jobbat som chefsformgivare på olika reklambyråer och grundat eget, blev han utvald till posten som Unescos chefsformgivare i Paris. Efter en tid i Tanzania och Spanien kom han tillbaka till Finland 1980.

Han har varit en fri konstnär sedan dess.

– Jag har alltid haft lyckan att människor velat köpa mina verk, varför vet jag inte.

Konstverket, som han gjort till Trump, kallar han "the good pipe and the bad pipe". Den är inspirerad av indianernas fredspipor, som användes som ett fredstecken.

Finlands konstnärsgille står bakom verket, som överlämnas till den amerikanska ambassaden med ett meddelande. Meddelandet riktas direkt till presidenten med ett hopp om att toppmötet ska resultera i "genuina försök till fortlöpande fred med diplomatiska medel, samt sträva till lösning på krigskonflikter, och främja en ny era av lugn och framgångsrik fred i världen".

Varför är konstverket gjort just till Trump?

– Putin har varit till Finland tidigare, men Trump har aldrig varit. Han är ganska oberäknelig så den här idén borde presenteras främst åt honom.

Men i fall att ämnen såsom Ukraina, Krim och Syrien kommer på tal finns ju risken, säger Nässling, att de två presidenterna inte kommer överens.

– Hoppet är inte så stort, båda är ganska häftiga i sina attityder.

Det stora syftet med installationen är dock inte att ge Trump en känga, utan att sätta Finland på kartan. Eftersom att lilla Finland är mötesplatsen för de två stormakternas presidenter understryker det även vår suveränitet, enligt Nässling.

– Lilla Finland får sin suveränitet på världskartan, och mitt konstverk kommer fungera som påminnelse om detta i Vita Huset.

Ålder: 84 år

Gör: Fri konstnär, bild, keramik och grafik

Bor: i Helsingfors, men har bott i Sverige under uppväxten

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning