Tiilikainen får skriftlig varning

Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (t.v.) och riksdagsledamot Hannu Hoskonen (t.h.) Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Centerns riksdagsgrupp har beslutit att ge jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen en skriftlig varning. – Det hela kostade Tiilikainen hans förtroende, säger riksdagsledamot Mats Nylund (SFP)

Centerns riksdagsgrupp röstade på sitt gruppmöte på torsdagen om förtroendet för jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C). 24 ledamöter röstade för att Tiilikainen skulle få en skriftlig varning.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen säger att det är frågan om en allvarlig och exceptionell åtgärd.

Orsaken till varningen var att Tiilikainens val av Pentti Hyttinen till vd för Forststyrelsen innebar att generaldirektör Esa Härmälä förbigåtts på konstgjort sätt.

– Den offentliga uppmärksamheten en allvarlig varning för med sig har kostat Tiilikainen hans förtroende, säger riksdagesledamot Mats Nylund (SFP).

Nylund tror att det i Tiilikainens fall kunde ha varit smartare att lyssna till en bredare politisk opinion.

– När både personalgruppen och forststyrelsen eniga stod bakom sin tidigare chef skulle det med säkerhet ha varit värdefullt att lyssna till dem i beslutsfattandet.

Han påminner att forststyrelsen är en väldigt viktigt aktör som berör en stor del av finländarna. Frågan väcker därför så stor uppmärksamhet bland människorna.

– Fortstyrelsen förvaltar en tredjedel av Finlands yta i mark och vattenområden och är en stor arbetsgivare. Tiilikainens beslut blev honom dyrt.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46