Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson startar en ny litteraturpodd

Social läsning är jättepopulärt just nu, konstaterar Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson som står bakom podden Samtal med vänner. Det första avsnittet publiceras om en vecka i samarbete med HBL. Bild: Niklas Tallqvist

Vänskap, klimatångest, flickvänsrollen. Dessa teman och många fler kan lyssnarna se fram emot då Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson startar en litteraturpodd i samarbete med HBL. Det första avsnittet av Samtal med vänner har premiär tisdagen den 7 maj.

De två vännerna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson älskar litteratur. De har studerat litteraturvetenskap, ägnar sina yrkesliv åt böcker och en stor del av sin fritid åt läsning.

Idén att starta en litteraturpodd har däremot vuxit fram småningom, bland annat via diskussioner kring den bok också gett podden dess namn: Sally Rooneys Samtal med vänner (Conversations with Friends) från 2017. Det är en roman som båda uppskattat stort och som visat sig vara en källa till, ja, samtal.

– På ett ganska fint sätt sätter Sally Rooney fingret på hur det är att vara ung, nånstans mellan tjugo och trettio, utan att det blir poserande, säger Johansson.

Ylöstalo tillägger att andra litteraturpoddar och diskussioner om dem också gett inspiration.

– Vi har talat om att det saknats en viss typs podd och tänkte att då gör vi den själva då, säger Ylöstalo.

Vilken sorts podd har saknats?

– Nå, på svenska i Finland, men också ett lite längre format med rum för eftertänksamma samtal, inte bara snabbanalyser av nya böcker. Sen är det ofta lite äldre människor som pratar i de litteraturpoddar jag lyssnar på och tycker om. Ibland kan det kännas som om det unga perspektivet saknas, säger Johansson.

Pengar, klimat, våld

Podden Samtal med vänner produceras i samarbete med HBL och har premiär den 7 maj. Temat för det första avsnittet – som bland annat avhandlar just romanen Samtal med vänner – är vänskap.

En första säsong om tio avsnitt förverkligas under 2019 och i planerna finns avsnitt om klimatångest och flickvänsrollen, kanske också om pengar, syskon, våld och ansvar.

– Vi vill inte utgå från specifika böcker, utan välja ett tema och sedan fundera på det genom litteraturen. I det verkliga livet är det så många av våra litteratursamtal funkar: vi börjar prata om nånting och sen börjar vi prata om böcker som handla om det, säger Johansson.

– Det är roligt att testa nya former med tanke på hur boksamtal och kritik ser ut i dag. Om det är så att folk inte läser så mycket recensioner så är det viktigt att undersöka andra möjligheter, att tala om litteratur på ett annat sätt och kanske fånga en ny publik, tillägger Ylöstalo.

Ja, ni är båda verksamma som kritiker också. Vilka är möjligheterna med just samtalet som kritisk form?

– Kanske möjligheten att lite frångå det starka värderandet, och mera komma in på diskussionen och dialogen. Att se flera olika perspektiv, i stället för att slå fast ett enda, säger Johansson.

– Ja, och så vill vi ta fasta på möjligheten att fördjupa och plocka upp böcker som kanske har några år på nacken, men som förtjänar att kommas ihåg, säger Ylöstalo.

Social läsning

Vid sidan av Samtal med vänner och kritikervärvet är Ylöstalo vikarierande redaktör på Förlaget M, medan Johansson frilansar som bland annat översättare och copywriter på Akademiska bokhandeln.

– I vårt fall reflekterar litteraturen hela vår identitet, livet över huvud taget, alla känslor vi känner: vi har ett starkt behov av att tala om litteratur för att den är en så stor del av våra liv, säger Ylöstalo då diskussionen glider in på frågan om skönlitteraturens ställning i en yngre generation.

Hon och Johansson konstaterar att intresset förstås beror på i vilka kretsar man rör sig. Som i tidigare generationer finns såväl storläsare som de som sällan eller aldrig plockar upp en bok. Ylöstalo, som forskat i hur litteraturen syns på sociala medier, konstaterar att dokumentationen av läsningen däremot blivit något typiskt för vår tid och för yngre läsare.

– Och vår podd blir ett bidrag till den trenden, säger hon.

– Sen är ju social läsning jättepopulärt just nu. Vi har båda varsin bokklubb med olika kompisar. Kanske läsning håller på att bli något man gör tillsammans och visar upp? Trots att själva läsakten är en ensam sysselsättning är identiteten kring läsandet mer delad, säger Johansson.

Vad för litteratur läser ni själva?

– Eftersom vi båda jobbar med litteratur läser vi ganska brett, kanske också sådant som vi inte skulle plocka upp som privatpersoner. Det är jätteroligt. På det sättet har jag fått många fina upplevelser som jag annars gått miste om, säger Kaneli Johansson och exemplifierar med en del uppfriskande barn- och ungdomsböcker hon läst å jobbets vägnar.

Poddlyssnarna kommer med andra ord att möta ett par litterära allätare, och förutom romaner konkurrerar till exempel essäistik och noveller om utrymme på deras läslistor. Ylöstalo berättar hur den ena boken ofta leder till den andra för hennes del.

– Just nu läser jag Elena Ferrantes Frantumaglia som handlar om att skriva. Jag fick inspiration att läsa den via Sara Ehnholm Hielms bok Och hjärtat det var mitt. På det sättet är läsning något socialt. Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar, läser jag inte bara för att jag läst hela hennes författarskap, utan också för att det blivit ett författarskap jag talar om med många jag känner, säger Ylöstalo.

– Ja, du skickade en bild av den boken till mig och fem sekunder senare gick jag in på Helmet och reserverade den, säger Johansson.

Samtal med vänner är en ny litteraturpodd med Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson

Podden har fått sitt namn efter Sally Rooneys roman med samma titel och produceras i samarbete med HBL.

Podden kan höras på Soundcloud, iTunes, Acast och Spotify och kommer också att vara tillgänglig på HBL.fi

Det första avsnittet har premiär den 7 maj 2019 och ytterligare nio avsnitt kommer att publiceras under 2019 med en månads mellanrum.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning