Hanna Ylöstalo & Kaneli Johansson: "Samtalet mellan vänner är det egentliga samtalet”

Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson. Bild: Niklas Tallqvist

I dag har podcasten Samtal med vänner premiär. "För en läsande person kan litteraturen sippra in i vilket samtal som helst”, skriver poddarna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson.

Vårt samtal om litteratur började långt innan podcasten Samtal med vänner blev påtänkt. En av de första impulserna kom från Amanda Svenssons författarskap. Det var 2013, vi hade börjat studera litteraturvetenskap på varsitt håll och följde med varandras liv på avstånd.

* * *

Hanna: Kaneli bloggade om romanen Välkommen till den här världen med en blandning av stämningsbilder och citat. Hon lyckades locka mig till att läsa boken och jag blev stormförtjust. Samma sommar skrev hon om Bonjour tristesse av Françoise Sagan, som jag läste nåt år senare, men fortfarande medveten om vem jag fått tipset av. På det viset sammanlänkades vårt läsande innan vi ens blivit vänner.

* * *

Det som utmärker oss är att vi interagerat mycket genom sociala medier. Det kanske betecknar vår generation, det kanske betecknar vår tid. Det kanske betecknar vårt behov av genklang och transparens. Just nu läser vi Svenssons nyaste Ett system så magnifikt att det bländar som vi chattar om privat och som vi lägger ut bilder på i offentligheten.

För en läsande person kan litteraturen sippra in i vilket samtal som helst. Det är långt ifrån sant att litteraturdebatten enbart existerar i de offentliga samtalen som förs på till exempel bokmässor, seminarier eller på tidningarnas kultursidor. Det finns halvoffentliga sociala sammanhang för exklusiva grupper, vars inflytande över hela litteraturdebatten är avgörande om gruppen råkar åtnjuta någon form av förtroende och makt. Vid sidan om de här samtalen finns de samtal som förs på sociala medier och inom mindre erkända grupper.

Därutöver måste samtalen som försiggår utanför offentligheten också beaktas: Det är diskussioner vänner emellan på fester och middagar, på nattklubbar och i spårvagnar, i matbutiker, på gymmet, i telefon, per sms. Vi tänker oss att de här samtalen, är de egentliga samtalen. Det är här som åsikter prövas, bildas och omformas, det är ur dem som tankar och idéer föds till det som sedan blir innehållet i de offentliga samtalen. Det är också samtalen med vännerna som påverkar oss emotionellt.

* * *

Kaneli: Jag minns ett av de allra första samtalen om litteratur vi hade. Jag hade precis flyttat till Lund där jag inte kände någon, så de första dagarna hade jag mest sällskap av böcker. En av dem var Sylvia Plaths Glaskupan som jag la upp en bild på, som Hanna i sin tur kommenterade. Jag minns det som att både själva boken och vårt korta samtal om den hade en bekräftande effekt på mig, de förankrade mig på ett ställe där jag annars kunde ha känt mig ganska ensam. På ett liknande sätt hade jag Sally Rooneys Samtal med vänner som sällskap i London för några år sedan. Vi hade pratat om läsupplevelser på en fest helgen innan och Hanna hade med sig Rooneys bok som jag lånade.

* * *

En av podcastens utgångspunkter är att samtalen med vänner är de mest betydelsefulla samtalen. En annan utgångspunkt är att vi ständigt befinner oss mitt inne i litterära samtal, upptagna av att grubbla över gestalter vi mött, stilknep som lyckats överraska och essäistik som påverkat vårt tänkande. Hoppas ni vill delta i samtalen med oss!

Kaneli Johansson , Hanna Ylöstalo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning