Hankenstudenter söker krislösningar under hackaton

What the Quack ordnas av Jesper Lundkvist, Wille Cronstedt och Vincent Forsman i övre raden och Sara Käld med Knutte, Ronny Eriksson och Victor Lindahl i nedre raden. De får hjälp med marknadsföring och andra praktiska uppgifter av Nelson Jones, Elias Ketonen och Arthur Hernberg från Hanken ES (Hanken Entrepreneurship society). Alla möten sker på distans, liksom också själva hackatonet, som börjar klockan 16 på fredag eftermiddag. Bild: Carl-Wilhelm Cronstedt

Tillsammans kan vi hitta smarta lösningar på de problem som coronakrisen för med sig. Så resonerar sex studerande vid Hanken i Helsingfors. De bjuder in alla intresserade till ett 48 timmar långt hackaton under veckoslutet.

– Idén att ordna ett hackaton föddes i mitten av förra veckan, så allting har gått väldigt snabbt. Men vi tror att det här är ett bra sätt att hitta på kreativa lösningar på de nya problem som nu uppstår under coronakrisen. Vi har delat in frågor i olika delområden som ekonomi, samhälle, hälsa och utbildning och alla som är intresserade av att hitta lösningar inom något område är välkomna att delta, säger organisatören och Hankenstudenten Carl-Wilhelm Cronstedt.

Han och fem andra studerande vid Svenska handelshögskolan ordnar tillsammans under veckoslutet ett finlandssvenskt hackaton, alltså ett evenemang som sker online den 3-5 april. Det heter What the Quack och som officiell organisatör fungerar uppstartsföretaget Springboard som dessa studerande startade tidigare i vintras inom ramen för Hankens företagarprogram.

– Med finlandssvenskt menar vi att vi alla som ordnar det här är svenskspråkiga studerande, men evenemangets officiella språk är engelska. All information som sätts ut på webbsajten skrivs på engelska, vi har helt enkelt inte tid att översätta allt till flera språk, och också de intervjuer och föreläsningar som våra mentorer håller sker på engelska. Däremot är det fritt fram att prata svenska eller finska i de grupper som man jobbar i, förklarar Cronstedt.

De blivande entreprenörerna fortsätter sina ekonomistudier på distans just nu, handelshögskolan är likt alla andra skolor stängd och alla studerande sitter hemma hos sig, så också Carl-Wilhelm Cronstedt. Parallellt med studierna har de studerande kontaktat företag och mentorer som verkar inom de aktuella delområdena och lyckats engagera kända namn som Peter Vesterbacka, Markus Wartiovaara och Henrik Steinbrecher i evenemanget.

– Hela den här aktuella situationen är så absurd att vi kände att vi vill bidra till att hitta lösningar på de problem som uppstår i samhället. Det vi själva kan bäst är företagande och affärsvärlden, men det finns också akuta problem inom sjukvård och undervisning som vi kanske kan hitta lösningar till, säger Cronstedt hoppfullt.

Hackaton är ett online-evenemang som kodare ursprungligen ordnade för att de ville koda tillsammans, trots att alla satt hemma vid sina datorer. What the Quack riktar sig ingalunda bara till kodare eller experter inom näringsliv, utan till kreativa människor som vill göra nytta i stället för att se på film en fredagskväll.

– Ett hackaton är som ett grupparbete på distans, varvat med föreläsningar, intervjuer och också lite underhållning, då vi har fått med en trubadur också, säger Cronstedt.

Man kan delta på olika sätt, på webbsajten www.whatthequack.org kan man antingen anmäla sig till hackatonet (register) eller presentera problem som saknar lösning (submit ideas). De som deltar i veckoslutets online-verkstad får ta sig an ett eller flera problem, i grupp eller ensam, helt enligt egna önskemål. Man kan också jobba när det passar en själv, också på natten, men det finns ett par spikade klockslag och hela projektet ska vara klart klockan 12 på söndag eftermiddag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning