Hankeit vill erövra världen med otroliga bordtennistrick

Framgångsrik Hankeit. Emil Rantatulkkila bytte ut tävlingskarriären mot underhållning. Bild: Privat album.

Hur kan man spela bordtennis med en snöspade och hur gör man för att öppna en läskflaska med en pingisboll? Hankeiten Emil Rantatulkkila gör succé på sociala medier med hisnande bordtennisvideor.

Den tjugotreårige Helsingforsbon Emil Rantatulkkila började spela bordtennis i en tidig ålder efter att ha hittat sporten genom sin äldre bror. Efter det spelade han sig igenom alla de olika juniorlandslagen, tills ett antal skador och slutligen militären kom i vägen för tävlingskarriären. Han var ändå inte redo att lämna sporten helt.

– Jag märkte att det inte riktigt fanns bordtennisvideor på Youtube och började tänka på allt roligt man kan göra med en racket och en boll. Samtidigt har det varit fint att man genom videorna kunnat hålla en kontakt med sporten och kompisarna därifrån, säger Rantatulkkila.

Framgångsrika videor

Pongfinity är en kanal på sociala medier där Rantatulkkila tillsammans med tre av sina vänner laddar upp videor där de gör kreativa bordtennistricks. I videorna uppträder förutom Rantatulkkila även Thomas Lundström, Otto Tennilä och Miikka O'Connor. Kanalen har vuxit en hel del efter att de publicerade sitt första klipp på Youtube.

– Vår första video började spridas ganska bra och då blev man motiverad att göra fler. De andra klippen blev också snabbt populära och kanalen har vuxit explosionsartat sedan dess.

Pongfinity har i dag omkring 250 000 följare i sociala medier och videorna har visats bland annat på ESPN och Ellen DeGeneres show.

En enorm affärspotential

Den tionde mars belönades Emil Rantatulkkila med Anders Walls stipendium för sin kanal Pongfinity. En av motiveringarna till priset var kanalens enorma affärspotential. Rantatulkkila poängterar att de sociala medierna är så unga att det fortsättningsvis dyker upp nya möjligheter som man kan utnyttja.

– Kanalens popularitet har öppnat nya möjligheter. Bland annat kan olika företag betala för reklamer i samband med videorna. Dessutom finns det olika sponsrings-, produktplacerings- och videolicenseringsmöjligheter.

Rantatulkkila drivs av tanken att utveckla kanalen så långt som möjligt. Han vill fortsätta att göra videor och se hurdana möjligheter kanalen kan erbjuda.

Nya marknader

Bordtennis är Kinas nationalsport och enormt populärt även på andra håll i Asien. För tillfället utför Rantatulkkila sina utbytesstudier i Singapore där han också studerar mandarin. Genom utbytet hoppas han kunna skapa kontakter med personer som kan hjälpa honom komma in på nya marknader.

– Det skulle vara fint att hitta en samarbetspartner som kunde hjälpa mig att ta Pongfinity in på asiatiska marknader. Jag studerar också mandarin eftersom jag vill etablera mig på kinesiska sociala medier och sprida våra videor också den vägen.

En viktig sommar

För tillfället är kvartetten spridd runt hela jordklotet och vännerna har inte haft möjlighet att göra videor i samma takt som tidigare. Den kommande sommaren är därför viktig för Rantatulkkila och Pongfinity. Stipendiet går åt till att uppdatera filmutrustningen och för att möjliggöra en bredare marknadsföring av kanalen.

– Vi ska satsa hårt på kanalen under sommaren och det blir spännande tider för oss. Vi siktar på att samarbeta med andra stora kanaler på sociala medier och nästa steg för oss är att nå en miljon följare.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning