"Hangöregattan är Hangöbornas julafton"

Publiken följde med Hangöregattan år 2011. Bild: Tor Wennström

På veckoslutet ska en av Finlands största seglingstävlingar återigen äga rum i Hangö. Evenemanget uppstod när Åboborna och helsingforsarna ville segla ikapp och Hangö råkade vara på lämpligt avstånd mellan städerna, berättar arrangörerna.

Mikael Lindqvist och Kalle Niemi vid HSF berättar att Hangöregattan är det klart största evenemanget i Hangö och i år medverkar 280 båtar och 1 000 seglare.

– Evenemanget lockar många andra än de som endast vill segla. Det gör att evenemanget har en stor kommersiell potential, säger Niemi.

Mikael Lindqvist och Kalle Niemi vid Hangö segelförening måste tänka på tre Hangöregattor samtidigt när de arbetar med evenemanget. Bild: SPT/John Eriksson

Niemi berättar också om evenemangets anor som en sträcker sig långt tillbaka.

– På 1800-talet ville Åboborna och Helsingforsbo segla ikapp och Hangö var en utmärkt träffpunkt för segeltävlingar, säger Niemi.

För Niemi och Lindqvist är regattan någonting som de jobbar med hela året. Niemi säger att arrangörerna hela tiden tänker på minst tre regattor när de arbetar.

– När vi jobbade med det här årets regatta så måste vi också tänka på regattorna 2019 och 2020. Det är viktigt för att kunna förbättra tävlingarna, säger Niemi.

Lindqvist säger att regattan är lite som hangöbornas julafton och enligt honom tycker folk mer om regattan än om midsommaren. Efteråt blir det lugnt igen.

– Efter regattan kan man se att Hangö återgår till att vara en lugn sommarstad, säger Lindqvist.

"Hoppas alla restauranger fylls med folk"

Bodil Malmlund deltog i regattan på 1970-talet med en Göteborgseka. Bild: SPT/John Eriksson

Bodil Malmlund jobbar på Restaurang Makasiini i Östra hamnen i Hangö. Hon hoppas att många turister hittar till restaurangerna.

– Vi hoppas att vi får mycket människor hit till Hangö och att alla restauranger är fulla under regattan. Seglingsevenemanget är ju ett av Finlands största, säger Malmlund.

Malmlund har själv seglat i regattan. Det var på en 1970- talet i en Göteborgseka. Där medverkade hon som gast.

– Men det har nu bara en gång blivit att medverka i tävlingen. Jag har inte varit med sedan 1970- talet.

Hangöregattan har alltid lockat besökare till Hangö, även för annat än segling. Här en arkivbild på den så kallade Regattasvansen med festande ungdomar år 1984. Bild: Ksf Media-arkiv

Bild: Lina Enlund

Hangöregattan äger rum 6-8 juli i Hangö.

Arrangörerna är Ekenäs segelsällskap (ESS), Hangö udds segelsällskap (HUS) och Hangö segelförening (HSF).

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning