Hangöåldring svalt ihjäl - krass text i vårddagbok

Den gamla kvinnan dog uppenbarligen av svält framför ögonen på hemvården i Hangö. HBL har fått tag på hemvårdarnas dagboksanteckningar. Det är krass läsning.

Maarit Junnola och hennes två söner besökte Junnolas 92 år gamla svärmor och pojkarna farmor lördagen den 2 september. Synen och stanken som mötte dem i lägenheten var en chock.

– Det luktade starkt av urin. Hon låg i sängen törstig och hungrig. Hennes tillstånd hade rasat sedan vårt senaste besök, berättar en chockad Maarit Junnola, som bor på annan ort än svärmodern.

Vårdpersonalens dagbok, som låg bredvid sängen, avslöjade för Junnola att den gamla kvinnan hade vägrat gå på wc, låta sig tvättas eller byta våta lakan. Om hon ätit är osäkert. Hemvårdarna verkar oftast bara ha den dementa kvinnans egna ord på att hon fått något i sig. När hemvårdaren är på plats äter hon bara Omar-karameller. Samma sak upprepas nästa dag.

Då har Junnola redan slagit larm.

– Jag ringde socialjouren och sade att jag tycker det här börjar likna vanvård, säger Junnola, som under besöket hade tillrett mat som väl smakade hennes gamla svärmor.

En vecka efter besöket fick hon veta att svärmodern hade avlidit på Raseborgs sjukhus fyra dagar efter hennes och sönernas besök. Den preliminära dödsorsaken var undernäring och för låg kroppstemperatur. Obduktionsresultatet har ännu inte kommit.

Orsaken till att kvinnan fick hemvård var att hennes son, som regelbundet hälsat på mamman, var på en utlandsresa och därför hade kontaktat Hangö stad för att ordna med mammans vård medan han var borta.

Dokument. Hemvårdarnas dagboksanteckningar avslöjar att Hangökvinnan fick ligga kvar i sitt kiss flera dagar. Bild: HBL

Lämnades i våt säng

Vårddagboken, som HBL läst utdrag ur, avslöjar att kvinnan vägrat ta emot hjälp och att hemvårdarna funnit sig i situationen och lämnat henne kvar i den kissvåta sängen. Dag efter dag.

Hemvårdarna har gjort sina korta anteckningar i ett ruthäfte efter besöken hos kvinnan.

"Ville inte stiga upp", står det att läsa för den 3 september. "Vägrade stiga upp och komma på vessan, fick inte heller byta kläder/sängkläder. Sade att hon hade ätit en knackkorv och ville inte ha något".

Också den 4 september vägrar hon ta emot hjälp.

Vid dagens första hembesök den 5 september konstaterar hemvårdaren att sängen är "mycket smutsig/våt" men att klienten inte vill ha hjälp. Ger henne vatten och karameller och går därifrån.

Samma sak upprepas senare på dagen när nästa hemvårdare besöker henne:

"Erbjuder några gånger till hjälp med säng och hygien, men nej vill inte ha hjälp. Vill att jag går härifrån", slutar anteckningen den 5 september.

Nästa natt dör hon på sjukhuset.

Valvira nästa

– Även om klienten säger att den inte vill ha hjälp så anser jag att man måste göra mera än så, säger Junnola.

– Det framgår ju att flera personer har gått hos henne. Det är någonting som klickar i systemet därför vill jag ge händelsen publicitet. Jag vill inte skylla på någon enskild hemvårdare.

Junnola kontaktade Hangötidningen som var först med att skriva om saken. Nyheten har snabbt väckt genklang i flera centrala medier.

Junnola har lovat de anhöriga att hon fungerar som ombudsman i kontakten med myndigheterna.

– Jag har talat med patientombudsmannen för det finns misstankar om felbehandling av patient, men jag väntar med att kontakta Valvira tills vi fått obduktionsrapporten.

Hangö utreder

Leena Hytti, chef för äldreomsorgen i Hangö, säger att staden i brådskande takt utreder vad som skett och varför. Hon hoppas få utredningen klar nästa vecka. Hon hänvisar till vårdpersonalens tystnadsplikt och vägrar kommentera fallet.

Ska personalen lämna klienten i en våt säng flera dagar bara för att klienten vägrar låta sig tvättas och bytas på?

– Jag tar inte ställning till detta enskilda fall, men allmänt taget måste vår personal som befinner sig i en klients eget hem respektera klientens vilja.

Kan man lämna en människa liggande i sitt kiss i flera dagar?

– Det är bäst att jag inte kommenterar detta för annars uppfattas det som en kommentar till det här fallet.

Har ni för små personalresurser inom hemvården i Hangö?

– Enligt all statistik och i jämförelse med andra kommuner så anser jag att vi har sakliga resurser.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00