Hangö Teaterträff letar ny ledare

TAR FARVÄL. Antonia Ringbom och Erik Pöysti i somras då de monterade ner den gamla vägvisarstolpen. Nu ska Hangö Teaterträff få både en ny stolpe och styrelse. Bild: Riitta Ketelimäki

Majoriteten av styrelsen, inklusive ordförande Antonia Ringbom, kommer att sluta efter höstmötet i oktober. – Ingen konflikt ligger bakom. Jag vill bara ge plats åt andra, säger Ringbom, som var med och grundade festivalen för 25 år sedan.

Beslutet växte fram under våren. Antonia Ringbom, som var med och grundade Hangö Teaterträff för 25 år sedan, kände att det var dags att kliva åt sidan.

– Det finns nya tankar och idéer som jag kanske inte känner till och då vill jag inte klänga mig fast vid posten, utan ge plats åt andra, säger Ringbom.

– Inte är det lätt, det känns vemodigt. Samtidigt är jag nyfiken på vad det nya kan bli!

Antonia Ringbom, som till yrket är animatör, säger också att tiden inte räcker till för uppdraget. Detsamma gäller för vice ordförande Erik Pöysti som likt Ringbom inte ställer upp för omval. Pöysti, som varit med nästan sedan starten, är upptagen med arbetet kring föreställningen Okänd soldat i Harparskog som hör till Finlands officiella program för hundraårsjubileet.

Den 23 oktober hålls Hangö Teaterträffs höstmöte på Luckan i Helsingfors. Antonia Ringbom har inte hört om några konkreta planer, men säger att Hangö Teaterträffs framtid aktivt diskuteras på fältet.

I måndags ordnade föreningen Lust (Långsiktig utveckling av finlandssvensk teater) ett seminarium om Hangö Teaterträffs framtid. Ringbom berättar att många som deltog vittnade om hur viktig festivalen är för teaterfältet och konstnärernas utveckling, men också för det lokala teaterintresset i Hangö.

Hangö Teaterträff finansieras med stöd från staten, Kulturfonden, Konstsamfundet, mindre fonder och Hangö stad. Verksamheten bygger i hög grad på talkoarbete – den enda anställda är verksamhetsledaren Robin Sundberg.

– Jag anser att Hangö Teaterträff ska vara en träff snarare än en festival. Vi kan inte betala arvoden till alla som deltar. Synlighet och gemenskap är det vi kan erbjuda i utbyte, säger Ringbom.

– Det skulle vara roligt om Hangö Teaterträff blev mer internationell och mångkulturell, men det är förstås svårt då vi sällan har råd att betala för utländska grupper och konstnärer.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03