Hangö sommarens turistmål – rederierna fördubblar antalet kryssningar

Eckerö Line fördubblar antalet avgångar till Hangö under sommaren på grund av oväntat stor efterfrågan. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Intresset för att resa till Hangö i sommar har varit oväntat stort. Både Eckerö Line och Viking Line fördubblar kryssningarna till staden.

Förra sommaren fick finländarna upp ögonen för den inhemska turismen, och då stod Åland i topp. Enligt Jenni Kemppainen på Finlands turistindustriförbund Smal kommer den inhemska turismen att vara fortsatt populär också den här sommaren.

– För många är det väldigt exotiskt att besöka skärgården. Redan förra sommaren tog många egna bilar och åkte från ö till ö. Det är turistvänligt att lära känna öarna med bil.

I år verkar blickarna ha riktats mot Hangö.

Sex lördagar i juni-juli kryssar Eckerö Lines m/s Finlandia rutten Helsingfors-Tallinn-Hangö-Helsingfors.

"Den oklara tidtabellen för när reserestriktionerna kommer att lätta sporrade oss att planera för en helt ny reseprodukt: som första rederi gör vi dagskryssningar till Hangö. Finländarna har med stor entusiasm tagit emot vår nyhet och för att svara på den stora efterfrågan har vi tagit beslutet att fördubbla antalet kryssningar till Hangö", berättar Eckerö Lines marknadsförings- och kommunikationsdirektör Ida Toikka-Everi i ett pressmeddelande.

Läs också: Flera rederier kryssar till Hangö i sommar – nu hakar även Eckerö Line på rutten

Viking Line utökar sitt utbud med en kryssning under Hangöregattan, den tionde juli. Enligt Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svanström är det just nu stor efterfrågan på kryssningar.

"Vi ser i våra kundundersökningar att folk vill resa. Eftersom vi inte kommer i gång med trafik mellan Helsingfors och Stockholm har vi valt att göra specialkryssningar. Åland uppfattas enligt kunderna som en trygg destination och lockar även", svarar Boijer-Svanström i ett meddelande.

Också städer lockar i år

Jenni Kemppainen på turismförbundet förutspår att fler finländare kommer att spendera sin semester också i storstäderna den här sommaren.

– Förra sommaren ville inte finländarna komma till Helsingfors för att de var övertygade om att det var farligt på grund av smittrisken och större folksamlingar. Men nu är folk mer vana och det är få folksamlingar med internationella turister, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning