Hänger Merkel med i CDU:s högersväng?

Bild: Lehtikuva-AFP/Odd Andersen

CDU har blivit ett konservativare parti som för Tyskland högerut. Merkel försätts i en ny situation.

För första gången sedan 1971 har de tyska kristdemokraterna, CDU, haft ett ordförandeval med flera kandidater och utgången var oviss in i det sista på partikongressen i Hamburg på fredagseftermiddagen. Det slutade i att partiets generalsekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer byter rum och tar över ordförandeklubban. Hon besegrade knappt (517-482) Friedrich Merz, en tidigare politiker som de senaste åren fungerat i finansvärlden.

Den nya ordföranden, allmänt kallad AKK på grund av det långa och krångliga namnet, ska fylla stora stövlar då hon efterträder Angela Merkel.

Merkel har inte tagit ställning till ordförandekandidaterna, men det har inte varit någon hemlighet att AKK var hennes favorit. Den nya ordföranden har varit ytterst lojal och samarbetat bra med Merkel. De utreder båda grundligt frågor innan de fattar beslut och är inriktade på konfliktlösningar, men politiskt står de i vissa frågor långt från varandra. En ny era börjar med en konservativare CDU-ordförande.

Det var givet, oberoende av hur det skulle gå i ordförandevalet, att den nya ledaren befinner sig politiskt till höger om Merkel. Alla huvudkandidater har under valkampanjen bland annat markerat en strängare invandringspolitik än vad Merkel har fört. Det är förstås för att stoppa väljarflykten till invandrarfientliga högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD).

CDU:s systerparti CSU försökte sig på samma manöver i delstatsvalet i Bayern i höstas, men det misslyckades kapitalt. AfD kunde inte rubbas och dessutom flydde tidigare CSU-väljare till De gröna som fortsätter med en orubbad liberal linje, vilket har gett partiet en rejäl puff framåt också på riksnivå.

AKK och CDU borde inte göra samma misstag som CSU. För det liberala Europa är det också viktigt att Tysklands största parti inte låter konservatismen ta över för mycket på liberalismens bekostnad.

Valet av ordförande för CDU är inte vilket partiledarval som helst. Det handlar om mer än ledarskapet för de tyska kristdemokraterna. Det är fortfarande Tysklands största parti och sannolikheten är stor att också den nya CDU-ledaren blir Tysklands förbundskansler och därmed även en central person i Europa och hela världen.

Tidigare i veckan presenterade affärstidningen Forbes sin årliga lista över inflytelserika personer. För åttonde året i rad toppar förbundskansler Angela Merkel listan över världens mest inflytelserika kvinnor. Hon gör det fortsättningsvis trots att hon nu har lämnat ordförandeskapet i sitt parti, CDU.

Partiet är mäktigt och posten som Tysklands förbundskansler väger tungt, men de personer som besitter de här posterna rankas inte automatiskt högst på listor över inflytelserika personer. Merkel har genom sitt agerande gjort sig förtjänt av positionen.

Frågorna om vem och vad som kommer efter Merkel har nu fått ett delsvar. Vi vet vem som kommer, men vi kan inte vara säkra på vad som kommer. Det kommer att utvisa sig först senare och först då vet vi också om Merkels efterträdare kommer att bli en internationellt lika mäktig och ansedd person som hon.

Kramp-Karrenbauer har nu vunnit, men hon har många stora kamper framför sig. Den första och åtminstone på kort sikt klart viktigaste är att ena partiet. Hon fick bara en knapp majoritet bakom sig i ordförandevalet och det finns många besvikna. Dessutom läcker det både mot höger till AfD och mot vänsterliberalt håll till De gröna.

En utmaning kan också bli att göra ny politik samtidigt som hon borde kunna dra jämnt med förbundskanslern, hennes företrädare på ordförandeposten. Det finns givetvis ett regeringsprogram som både Merkel och hennes parti måste följa, men politiken innehåller så mycket som inte finns nedskrivet i programmet.

Inom partiet finns höga förväntningar på reformer av den nya CDU-ordföranden. Om CDU:s högersväng blir för tvär ställer sig regeringspartnern, socialdemokraterna, säkert på bakhasorna och hela regeringen kan falla och Merkel med den.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03