Många har redan tagit steget mot en roligare och rörligare vardag – häng med du också!

Upp och hoppa! Musikern Macke Granberg, skådespelaren Sophia Heikkilä kommer tillsammans med coachen Anna Markelin att sex veckor skapa nya rutiner i sin vardag. Häng med du också! Bild: Timo Kari

Hör du till dem som egentligen vill röra på dig men har svårt att få till det? Nu har du chansen att få individuella tips och råd av HBL:s egen coach Anna Markelin. Tillsammans med skådespelaren Sophia Heikkilä och Arne Alligator-sångaren Macke Granberg sjösätter hon projektet Upp och hoppa.

Det var när hon tittade på tv-programmet Bästa träningen i svensk tv som hon fick idén. Det här kan vi också göra i Svenskfinland, tänkte Anna Markelin, känd för HBL-läsarna som Coachen.

– Det handlar om att inspirera till mer aktivitet och rörelse i vardagen, säger hon nu, när tanke övergått i handling och det närmar sig projektstart.

Coachen Anna Markelin tror att det är de enkla sakerna i vardagen som gör den stora skillnaden. Bild: Timo Kari

Skådespelaren Sophia Heikkilä ser fram emot en höst med rörligare vardagar. Bild: Timo Kari

I den svenska versionen väljs fyra otränade par ut som med hjälp av varsin tränare får hjälp med att röra på sig under två månader.

Idrottsforskare mäter deras kondition i början och följer med hur den utvecklas.

– Så kommer vi också att göra. Det är mycket inspirerande att se att man faktiskt kan förbättra sin hälsa genom enkla förändringar i vardagen, säger Anna Markelin.

Vem är det då som får vara med?

– Alla HBL-läsare som vill vara med kan anmäla sitt intresse via ett svarsformulär som finns digitalt på www.hbl.fi/coachen. Vi väljer sedan ut en handfull deltagare, säger Markelin.

Hon poängterar att Upp och hoppa-projektet inte handlar om att gå ner i vikt.

– Vi kommer inte heller att offentliggöra deltagarnas värden som sådana utan räknar ut förbättringarna i form av procent, säger Markelin.

Alla deltagares grundkondition kommer att mätas på en certifierad mätstation. När man fyller i anmälningsformuläret uppmanas man redogöra för sin allmänhälsa, sina stressnivåer och sin sömnkvalitet.

– Berätta också gärna varför du vill vara med. Projektet pågår i sex veckor och vi följer hela tiden hur just dina värden utvecklas, säger Markelin.

Taggade till tusen

Två som ser fram emot projektstarten är musikern Macke Granberg, känd frontfigur i Arne Alligator, och Svenska Teatern-skådespelerskan Sophia Heikkilä.

– När gymmet stängde i våras tappade jag mina rutiner, säger Granberg.

– Eftersom vi inte har några konserter hoppar jag inte heller kråka på scenen i samma utsträckning som förr. Så jag ser verkligen fram emot tips för rörligare dagar, säger Granberg.

Musikern Macke Granberg har stora förväntningar på projektet Upp och hoppa. När gymmet stängde i våras ändrades hans rutiner – till det sämre. Bild: Timo Kari

Sophia Heikkilä är lika förväntansfull:

– Vardagen med tre barn innebär mycket skjutsande med bil. Tänk om man i stället kunde ta sig fram till fots eller med cykel och samtidigt visa barnen hur viktigt det är att röra på sig, säger hon.

Det som krävs av dem som är med är framför allt en vilja att skapa nya rutiner, säger Markelin.

– Dygnet har 16 vakna timmar. Tillsammans ska vi fundera på vad du använder dem till, sparrar hon.

Av erfarenhet vet hon att det inte ska så mycket till för att skapa märkbara förbättringar.

– Med ren vardagsmotion, som promenader, trädgårdsarbete och till och med städning, kan du nå långt.

Markelin hoppas att Upp och hoppa-projektet ska inspirera många HBL-läsare.

– Vi vet att ett av de största problemen för folkhälsan i dag är att vi rör på oss för lite, särskilt under vardagarna, och det har allvarliga negativa effekter på både vår fysiska och psykiska hälsa.

Anna Markelin hör till de tränare som tror att det är de enkla sakerna som gör den stora skillnaden.

– Jag tror stenhårt på att man kan få en sund livsstil med små medel i vardagen. Det är det som är mest hållbart på sikt, säger hon.

Sista anmälningsdag är fredagen 18 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning