Händer i dag: Regeringen diskuterar sysselsättningen och coronavaccin

Regeringen ska diskutera coronaläget och införskaffandet av coronavaccin i Ständerhuset i Helsingfors i kväll. Bild: Statsrådets kansli/SPT/arkiv

Regeringspartierna tar itu med frågan hur man ska höja sysselsättningen bland äldre i dag. Målet är att hitta en lösning under hösten.

Statsminister Sanna Marin (SDP) upprepar att regeringen förbundit sig till att under hösten hitta en lösning för hur man kunde höja sysselsättningsgraden för löntagare som är över 55 år.

"Beslutet måste förbättra både sysselsättningen och arbetstagarnas trygghet på ett balanserat sätt", skrev Marin på Twitter på måndag kväll efter att det blev klart att arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingar om potentiella åtgärder strandat.

Också arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) var inne på samma linje.

"Synd att organisationerna inte lyckades hitta en lösning. Regeringen håller fast vid sitt mål och fattar beslut om det ännu i år", skrev hon.

På måndagen gick tidsfristen för arbetsmarknadsparterna ut, och därmed övergick ansvaret för att lösa frågan till regeringen.

Ett av förslagen är att avskaffa den så kallade pensionsslussen, som innebär att en person kan få förlängd inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning tills personen uppnår pensionsålder.

I praktiken innebär slussen att äldre arbetslösa tillåts gå i pension.

I dag samlas regeringen också för att diskutera coronaläget och införskaffandet av coronavaccin.

Regeringen samlas för att diskutera de coronarelaterade frågorna i Ständerhuset i Helsingfors klockan 17.30.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning