Andra vaccindosen kan skjutas upp ytterligare – allt hänger på Astra Zeneca

Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor, KRAR, sammanträder i dag för att fatta beslut om användningen av Astra Zenecas coronavaccin. Bild: Christof Stache/Lehtikuva

Problemen med Astra Zenecas vaccin hotar att lägga om vaccinordningen i Finland. En möjlighet är att skjuta upp andra dosen igen.

Det kan återigen bli aktuellt att skjuta upp andra dosen av coronavaccinet i Finland. Enligt den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) är det en av de åtgärder som man måste överväga om Astra Zenecas vaccin inte kan användas i den omfattning som man planerat. Gruppen ska diskutera frågan vid sitt möte under tisdagseftermiddagen.

När vaccinationen inleddes i Finland i januari var planen att ge den andra dosen tre veckor efter den första. I februari förlängdes tiden mellan den första och den andra dosen till tolv veckor.

Målet med förlängningen var att öka vaccinationsgraden snabbare. Genom att vänta med den andra dosen gick det att öka antalet personer som fått första dosen.

Nu kan det återigen bli aktuellt att förlänga tiden mellan vaccinen. Precis som hittills skulle förlängningen gälla alla vaccin.

– Kanada har skjutit fram andra dosen till efter sexton veckor. Det strider mot försäljningstillståndet, men det kan vara ett sätt att höja vaccinationsgraden snabbare, säger gruppens sekreterare, överläkare Hanna Nohynek.

Svår fråga

Astra Zenecas vaccin har orsakat gott om huvudbry för hälsovårdsmyndigheterna på sistone. Förra veckan meddelade EU:s läkemedelsmyndighet att vaccinet kan öka risken för blodproppar hos vissa personer.

Beskedet har fått Tyskland och Frankrike att se över sina vaccinationsstrategier. I Frankrike ges vaccinet numera endast till personer som fyllt 55 år och i Tyskland ges det bara till de som fyllt 60 år.

I Finland är vaccinet godkänt för över 65-åringar. I och med att en stor del av över 65-åringarna redan fått första dosen handlar frågan främst om andra dosen.

I Frankrike har man gått in för att under 55-åringar som fått vaccinet som första dos får ett annat vaccin som andra dos. I Tyskland har man gjort ett liknande beslut för under 60-åringar.

I både Frankrike och Tyskland får de i stället ett RNA-vaccin, det vill säga Pfizer-Biontechs eller Modernas vaccin.

Olika handlingsplaner

Nohynek uppger att KRAR diskuterar olika handlingsplaner. Enligt henne är det oklart om gruppen kommer att nå samförstånd under sitt möte på tisdag eftermiddag.

– Vi vet att den första dosen ger ett bra skydd mot allvarlig covid-19. Den andra dosen ökar inte skyddet, men gör det långvarigare.

Enligt henne är frågan om att skjuta upp andra dosen en sak som kommer att diskuteras på KRAR:s möte.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning