Handelskriget trappas upp – Trump kallar hem amerikanska företag

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump för en maktkamp i samtalen som gäller ett nytt handelsavtal mellan världens två största ekonomier. Bild: Andy Wong/AP-TT

President Donald Trump kräver att amerikanska företag lämnar Kina.Utspelet kommer efter Kinas svar på de senaste turerna i handelskriget med USA – där Peking nu ska införa strafftullar på import av amerikanska varor till ett värde av 75 miljarder dollar.

Strafftullar på mellan fem och tio procent ska införas den 1 september respektive den 15 december, enligt Kinas tullmyndighet. Det är samma datum som USA planerar nya tullar på kinesiska varor.

Bland de amerikanska varor som omfattas av Kinas strafftullar finns jordbruksprodukter som sojabönor, vete, majs och hirs.

I december planerar Kina också att återinföra 25-procentiga tullar på amerikanska bilar och fem procent på bildelar.

"Behöver inte Kina"

Beskedet har fått Donald Trump att rasa och kräva att amerikanska företag lämnar Kina.

"Vi behöver inte Kina och skulle uppriktigt sagt vara mycket bättre utan dem", skriver presidenten på Twitter och tillägger:

"Våra fantastiska amerikanska företag beordras härmed att omedelbart börja titta på alternativ till Kina, det inkluderar att flytta hem era företag och att tillverka era produkter i USA."

Trumps utspel bör ses som retoriskt då han saknar makt att beordra företag att lämna Kina.

Spänningarna i handelsrelationen mellan världens två största ekonomier gör avtryck på börsmarknaden. Beskedet om Kinas drag i maktkampen fick börserna att backa.

Efter Trumps utspel på Twitter backade de ledande indexen på Wall Street med drygt en procent.

Ingen överraskning

Kina beslut om strafftullar var dock väntat.

– Jag är inte alls överraskad. USA agerar, Kina reagerar, säger Fréderic Cho, oberoende Kinarådgivare.

Den 1 augusti basunerade Trump ut ett nytt hot om strafftullar på kinesiska varor till ett totalt värde av 300 miljarder dollar från och med september. Kinas regering sade redan då att motåtgärder är att vänta. Trump har sedan meddelat att tullar på vissa av varorna, som kläder, datorer och leksaker, skjuts upp till december.

– Kina har konsekvent sagt: vi vill inte ha handelskrig men om ni vill ha handelskrig kommer vi att slåss. När Trump sa att han skulle införa nya tariffer är det klart att Kina fick anledning att reagera, säger Fréderic Cho.

Nya samtal

Då Kinas import från USA är betydligt mindre än USA:s import från Kina finns inte lika stort utrymme för Kina att belägga varor med strafftullar.

– De har antagligen slagit i taket gällande amerikanska varor de kan beslå med tariffer, säger Cho.

I stället blir följden nu att redan införda tullar höjs på vissa produkter.

Dock finns också andra åtgärder som Kina, enligt Cho, skulle kunna ta till som att försvåra för amerikanska företag att göra affärer och investera i Kina.

Sedan tidigare är nya samtal i förhandlingarna om ett handelsavtal mellan världens två största ekonomier planerade att äga rum i september.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning