Expert: Trump skiljer inte mellan kompanjoner och fiender

USA:s president Donald Trump. Bild: TT-AP/Alex Brandon

Hotet om ett handelskrig mellan EU och USA är undanröjt – åtminstone tillfälligt. Men hur uppstod den inflammerade situationen och är handeln mellan EU och USA verkligen orättvis? Marco Siddi, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, förklarar.

USA avvaktar med ytterligare tullavgifter och EU ska köpa mer bönor och gas från USA. Det blev resultatet när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och handelskommissionär Cecilia Malmström mötte USA:s president Donald Trump i Washington D.C. på onsdagen.

HBL frågade Marco Siddi, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet och expert på Europeiska Unionen, om handelskrigets orsaker och potentiella följder. Marco Siddi intervjuades inför mötet.

Hur uppstod handelskriget mellan EU och USA?

– Handelskriget är nära kopplat till Donald Trump. Han skiljer inte mellan kompanjoner och fiender. Han eftersträvar vinning, men internationell handel är i verkligheten ett mycket mer komplext område än det är i hans ögon. USA:s handelsbalans gentemot EU är inte positiv, men det är egentligen inget problem för USA. En del amerikanska producenter gagnas av Trumps handelspolitik, men den amerikanska ekonomin överlag kan ta skada.

Marco Siddi vid Utrikespolitiska institutet tror inte att mötet kommer att leda till en överenskommelse om handeln mellan EU och USA. Bild: Pressbild

Är handeln mellan EU och USA verkligen orättvis, såsom Trump påstår?

– Det är inte meningsfullt att kalla handelsbalansen orättvis, i alla fall inte om man accepterar marknadsekonomins spelregler. Till exempel har EU-kommissionen tillämpat konkurrenslagar mot amerikanska företag, vilket har misstagits för ekonomisk konfrontation, men de har inte varit specifikt riktade emot USA.

Vad betyder handelskriget för Finlands del?

– Om handelskriget expanderar tillräckligt mycket i betydande sektorer kan det bli ett stort bakslag för den ekonomiska tillväxten i EU. Det här skulle ha dåliga följder också för Finlands ekonomi. Den ekonomiska tillväxten kan sakta ner då förtroendet på marknaden sviktar. Det är för tidigt att tala om en recession i samma skala som den ekonomiska kraschen 2008, vi måste vänta och se. Mycket beror på hur de stora sektorerna slås av handelskriget.

Hur ovanligt är ett handelskrig som det här i ett längre perspektiv?

– Den här typen av strid är ny. Det har skett mindre kriser förut i handelspolitiken mellan EU och USA, men den här är på en helt ny skala. EU har dock hittills låtit bli att låta situationen eskalera genom att inte svara med åtgärder på samma nivå som USA:s.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning