Handelsgillets tidigare ordförande tar tillbaka uttalande

"Min fasta ståndpunkt nu är att Handelsgillet är och förblir en herrklubb", skriver Handelsgillets tidigare ordförande Bror Krause på insändarplats i dagens HBL. Bild: Leif Weckström

Handelsgillets tidigare ordförande Bror Krause som beredde den omtalade stadgeändringen som förbjöd kvinnor som medlemmar så sent som år 2003, tar tillbaka sitt uttalande för Svenska Yle om att han gärna vill se kvinnliga medlemmar.

Förra veckan några dagar efter Handelsgillets stormiga publika möte där konservativa medlemmar i Handelsgillet högljutt protesterade mot föreningens styrelses planer att tillåta kvinnliga medlemmar, uttalade sig tidigare ordföranden för Handelsgillet, Bror Krause, för Svenska Yle. Uttalandet kunde tolkas som att Krause hade tänkt om och var öppen för kvinnliga medlemmar.

– Först ska vi se vad vi kan erbjuda de aktiva bröderna och kommande systrarna. Jag har pratat med några av mina vänner och de anser också att tiden är mogen för att faktiskt diskutera och besluta om den här frågan. Och där ställer jag mig positiv till den, sade Krause då till Svenska Yle.

Uttalandet sågs som betydelsefullt eftersom Krause var primus motor då kvinnoförbudet infördes. Hans ord väger tungt och kan inverka då medlemmarna bildar sig en uppfattning i frågan. För att gillet ska kunna tillåta kvinnliga medlemmar krävs ett enhälligt beslut. Samtliga 1 000 medlemmar har rösträtt i frågan.

Men nu är det annat ljud i skällan. I en insändare i HBL i dag skriver Krause att hans fasta ståndpunkt är att Handelsgillet är och förblir en herrklubb.

HBL kontaktade Krause per telefon för att be honom förtydliga sin ståndpunkt, men Krause sade att han inte har något att tillägga utöver insändaren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning