Handelsgillets styrelse fick fortsatt förtroende, men lock läggs på kvinnofrågan

Johan Hjelt fortsätter som ordförande för Handelsgillets styrelse. Han omvaldes enhälligt vid föreningens valmöte på torsdagen. Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Uppslutningen på Handelsgillets valmöte på torsdagskvällen var ovanligt stor, men den fråga som väckt mest debatt i och utanför herrklubben den senaste tiden nämndes inte med ett ord.

Vem som får vara medlem i Handelsgillet har flitigt diskuterats sedan styrelsen öppnat för att ta in kvinnor i klubben. I en medlemsenkät som genomfördes i somras svarade över en tredjedel av medlemmarna att de inte vill öppna klubben för kvinnor.

Eftersom en stadgeändring skulle kräva ett enhälligt mötesbeslut har styrelsen nu valt att lägga frågan på is. Tumultet kring medlemskapet lyste i stället med sin frånvaro i den fullsatta salen på torsdagens möte.

– Det diskuterades inte med ett ord, säger Handelsgillets ordförande Johan Hjelt.

Frågan var om styrelsen skulle få fortsatt förtroende trots att den konservativa falangen i föreningen hotat med att avsätta den reformvänliga styrelsen.

– Hela styrelsen återvaldes enhälligt, med en komplettering. Det kändes tacksamt, men tanke på allt det arbete vi gjort gällande ekonomin och fastigheten, säger Hjelt som samtidigt omvaldes till ordförande för 2019.

Enligt Hjelt kommer Handelsgillet nu att fokusera på de frågor där medlemskåren är enigast. Fastighetsprojektet ska ros i land nästa år. Delar av byggnaden på Kaserngatan 23 ska hyras ut för hotell- och restaurangverksamhet.

– Hela tredje våningen i gårdshuset hyrs ut för hotellverksamhet och klubbutrymmena flyttar tillbaka till andra våningen. Där får klubben större och effektivare lokaliteter, säger Hjelt.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54