Handelsbanken mest optimistisk – spår 3,3 procents tillväxt i år

En byggarbetsplats i Esbo. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Ett efter ett har prognosinstituten skruvat upp sina tillväxtprognoser. Handelsbanken väntar sig hela 3,3 procents bnp-ökning för Finland i år.

I sin färska prognos skriver Handelsbanken att Finlands ekonomi befinner sig i en kraftig uppgång. I den förra prognosen från juni spådde banken en 2,7 procentig tillväxt för i år. Nu har man höjt siffran till 3,3 procent, vilket är den mest optimistiska prognosen hittills.

Nästa år blir tillväxten lägre, 2 procent, för att sedan sjunka till 1,1 procent 2019.

Handelsbanken förklarar den plötsliga konjunkturförstärkningen med att den globala ekonomin befinner sig i en tillväxtspurt som nått de centrala ekonomierna samtidigt.

– Att Finland reagerat så kraftigt på den globala uppgången beror på att den globala tillväxten den här gången har varit starkt industridriven och även sträckt sig till investeringar. Mellanprodukter och investeringsprodukter utgör ju fortsättningsvis kärnan i Finlands export, säger Handelsbanken Finlands chefsekonom Tiina Helenius i ett pressmeddelande.

Enligt prognosen ökar investeringarna kraftigt i år. Orsaken är företagens förbättrade lönsamhet, starkare global efterfrågan, starkare förtroende bland företag och hushåll, samt rekordlåga räntor.

Helenius varnar dock för att den minskade oron för att bli arbetslös ska leda till att finländarna konsumerar mer och skjuter upp sparandet.

– Det gör hushållen mer sårbara för plötsliga chocker som drabbar inkomsterna.

Trots återhämtningen är arbetslösheten fortfarande relativt hög. Handelsbanken väntar sig dock att företagens förbättrade lönsamhet och efterfrågeutsikter samt förstärkta förtroende leder till att de förr eller senare anställer mer personal.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning