Handel, Arktis och Natos missilförsvar engagerade Putin och Niinistö i Sotji

Såväl Niinistö som Putin betecknade sitt möte i Sotji som konstruktivt. Efter presskonferensen fortsatte överläggningarna om bland annat situationen i Syrien och Ukraina. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Det var en hovsam atmosfär som genomsyrade presidenterna Vladimir Putins och Sauli Niinistös presskonferens i Sotji på onsdagen. De ekonomiska relationerna, miljösamarbetet i Arktis och Natos militära närvaro i Östeuropa stod i fokus.

Den ryska ockupationen av Krimhalvön nämndes inte med ett enda ord, trots att det är dödläget på Krim som har utlöst EU:s och USA:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Andra ekonomiska aspekter fick desto större uppmärksamhet.

– Handeln mellan Ryssland och Finland har ökat med 37 procent under det senaste året. Det finns över 7 000 finska företag i Ryssland som gynnas av välfungerande ekonomiska relationer, sade president Vladimir Putin.

President Sauli Niinistö påminde att handelsbalansen är negativ för Finlands del, vilket har drabbat den finska exportindustrin.

Det spirande miljösamarbetet seglade också upp på agendan.

– Vi vill att miljösamarbetet inom den nordliga dimensionens miljöpartnerskap fortsätter i Ryssland. Vi har nått goda resultat inom avloppsreningen. Sophanteringen kunde vara ett nytt område där vi kunde samarbeta, sade Niinistö.

Den bilaterala miljöagendan gick i otakt. Det enda gensvar Niinistö fick av sin ryske kollega var att uppstädningen av soptippen för persistenta organiska miljögifter i Krasnij Bor i närheten av S:t Petersburg avancerar väl med finsk-ryska krafter.

Niinistö lyfte också fram vikten av att reducera utsläppen av svart kol som uppstår i samband med ofullständig förbränning av bränslen, vilket leder till utsläpp av kol som landar i Arktis och påskyndar nedsmältningen av glaciärerna.

– Vi borde främja användningen av flytande naturgas i fartygstrafiken, framför allt i Arktis, sade Niinistö.

Missiler och militärövningar

Enligt forskningsdirektör Hanna Smith på Utrikespolitiska institutet har Arktis blivit ett diplomatiskt gosedjur för västvärldens överläggningar med Ryssland.

– Det är ett halmstrå som man kan klamra sig fast vid då förutsättningarna för ett lyckat samarbete inte är överdrivet stora i övrigt, sade Hanna Smith till Yle.

Då Natos militära flygövningar och missilförsvar togs upp var den hovsamma stämningen som bortblåst.

– Vi måste reagera på att Natos trupper och USA:s missilförsvar kommer allt närmare våra gränser, sade Putin.

Han uttryckte också ett djupt missnöje över Natos ovilja att bemöta Rysslands oro.

– Vi har velat diskutera Natos militärövningar i Östersjöregionen med förvarsalliansens ledning, men de vägrar. Det är kontraproduktivt, dundrade Putin.

Niinistö kontrade med den mjuka diplomatins väg.

– Det är helt naturligt att varje nation vill maximera sin rätt att försvara sina gränser. Sådana missiler som Putin nämner finns inte i Finland. Vi måste jobba för att säkerheten och den inbördes förståelsen ökar, sade Niinistö.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning