Handbollssäsongen inställd – BK-46 får EHL-platsen

BK-46 rankas etta efter segern i grundserien. Segern säkrades i den sista grundseriematchen då BK-46 slog Dicken med 29–28. Bild: Ksf Media Arkiv / Jesper Sundström

Handbollförbundets styrelse kom med säsongens mest väntade besked på torsdagen: Säsongen är inställd på grund av det nya coronaviruset.

Då regeringen förbjud publikevenemang på över 500 personer lade Handbollförbundet sina samtliga serier på is. En vecka senare satte förbundsstyrelsen som väntat punkt för säsongen 2019–20 på grund av det nya coronaviruset.

Då handbollsserierna i Europa avslutats utan att någon mästare utsetts är det de nationella förbunden som bestämmer hur de olika ländernas platser i de europeiska cuperna fylls.

Det europeiska förbundet EHF har inte gett de nationella förbunden några nya riktlinjer utan de finländska platserna fylldes under förbundets styrelsemöte på torsdag utifrån lagrankningen.

Då de europeiska cuperna görs om inför kommande säsong förlorar Finland sin plats i herrarnas Champions League där Cocks deltagit de två senaste säsongerna.

I stället har Finland en plats i den nya European Handball League (EHL) som är den nästhögsta klubblagsturneringen i Europa.

I herrarnas liga spelades grundserien klart medan den övre fortsättningsserien avbröts efter fyra omgångar. Förbundsstyrelsen beslöt därför att dela ut de europeiska klubblagsturneringsplatserna enligt grundserietabellen.

Det betyder att BK-46 från Karis får den finländska platsen i EHL medan Dicken, Cocks och Sjundeå IF får möjligheten att spela i den nya EHF-cupen, turneringen som är tredjehögst i Europa. HIFK finns på reservplats för EHF-cupen.

Läs också: Björn Siggberg lämnar ordförandeposten – anser att BK-46 borde ha blivit mästare då serien ställdes in.

BK-46 säkrade segern i grundserien i den sista matchen mot Dicken. Inför matchen stod det klart att det segrande laget tar hem segern i serien. Då trodde lagen att bara en bonuspoäng inför fortsättningsserien stod på spel.

Sebastian Säkkinens segermål med sex sekunder kvar att spela blev betydligt mer värdefullt än så. Det gav BK-46 möjligheten att spela i European Handball League kommande säsong.

På damsidan har Finland tre platser i EHF-cupen. De går till HIFK, Dicken och Sjundeå IF.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning