Rejäl förbättring men knapp förlust för handbollsherrarna – "Ett sådant Finland jag gillar"

Benjamin Helander och Finland föll mot Schweiz igen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Finlands handbollslandslag var nära att överraska Schweiz på dess hemmaplan men fick ge sig med 30–32 (16–18).

Finlands handbollsherrar stod för en klart bättre prestation än i onsdags i veckans andra EM-kvalmatch mot Schweiz. I Vanda föll blåvitt klart med 19–32 men i Schaffhausen var man nära att överlista hemmalaget.

Finland hängde med i tempot och låg bara under med två mål i paus. Tio minuter före slutet gick Finland upp i ledning (28–27) då storspelande Max Granlund krutade in sin tionde fullträff för matchen. Schweiziska stjärnan och 14-målsskytten Andre Schmid svarade med att sätta tre raka fullträffar, som blev dödsstöten för Finlands segerhopp.

Chefstränaren Ola Lindgren var besviken men stolt efter den tuffa kampen.

– Det här var ett annorlunda Finland än i den förra matchen. Det här var ett sådant Finland jag gillar. Vi kämpade bra och spelarna gav allt där ute. Det fanns mycket nytt i vårt spel som fungerade, vilket ger förtroende för fortsättningen. Dessutom gjorde vi 30 mål vilket är ganska sällsynt av Finlands landslag, säger Lindgren i ett pressmeddelande.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi spelade. Med lite tur hade vi kunnat ta minst en poäng. Det hängde på så lite. Vi hade tre bra lägen att göra mål men motståndarmålvakten räddade och vi gjorde tekniska fel.

Finland har förlorat samtliga fyra matcher i den andra fasen i det pågående EM-kvalet. Finland avslutar sitt kval i månadsskiftet april-maj med matcher mot Danmark och Nordmakedonien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning