Handbolls-VM: Sverige kan slippa världens bästa spelare

Vänsternian Cristina Neagu, fyra gånger utsedd till världens bästa handbollsspelare (senast i fjol), kan missa matchen mot Sverige i VM på grund av slitet knä. Arkivbild. Bild: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det är endast 20 procents risk – sett med blågula ögon – att Sverige ställs mot världens bästa handbollsspelare i nästa måstematch i VM. Hur bra är Rumänien utan Cristina Neagu?– Rätt klent, säger landets svenske förbundskapten Tomas Ryde.

Rumänskan Cristina Neagu har fyra gånger (senast i fjol) blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare och under handbolls-VM i Japan har 31-åringen burit ett ungt Rumänien på sina axlar.

När Sverige på onsdagen måste vinna mot Rumänien för att drömmen om en VM-semifinal ska leva vidare är det inte alls säkert att vänsternian kommer att spela.

"Skitont i knäet"

– Det är 20 procents chans (för spel), säger Rumäniens svenske förbundskapten Tomas Ryde och lovar att det inte handlar om något spel för galleriet inför matchen mot Sverige.

Kort före mästerskapet kom Neagu tillbaka efter en korsbandsskada och knäet börjar nu göra sig påmint.

– Hon har skitont i knäet. Hon får inte komma hem till Bukarest (klubblaget) med en massa smärtor i knäet. Jag har ett ansvar mot hennes arbetsgivare, säger Ryde, som tidigare i höstas lämnade tränarposten i just storklubben CSM Bukarest.

Hur bra är då Rumänien utan Neagu, som med sina 44 VM-mål hittills stått för nästan en tredjedel av lagets målskörd?

– Rätt klent, skulle jag säga, säger Ryde.

– Laget är så mycket sämre utan henne för hon är så inihelvete bra.

Rumänien har dessutom inget stort att spela för. Semifinalen är utom räckhåll och laget lär inte behöva sluta topp sju i VM för att ta en OS-kvalplats. Den platsen har rumänskorna med största sannolikhet redan säkrat via fjärdeplatsen i EM i fjol.

– Det är viktat mot det, säger Tomas Ryde om Cristina Neagus eventuella bortfall mot Sverige.

Måste bli svensk seger

Rumänien saknar sedan tidigare fyra viktiga landslagsspelare, som har stoppats från VM-spel på grund av en dopningsskandal i den rumänska toppklubben Brasov.

Blågult måste vinna mot Rumänien på tisdag och Montenegro på onsdag för att ha chans att nå VM-semifinal, men är även beroende av att andra resultat går Sveriges väg.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning