Handbollen tackar nej till IOK:s ekonomiska stöd

Norges Heidi Løke tar sig förbi Angolas Luisa Kiala i OS-matchen i Rio de Janeiro 2016. Bild: Matthias Schrader / AP Photo

Internationella handbollförbundet har tackat nej till internationella olympiska kommitténs ekonomiska stödpaket. Handbollen vill att stödet går till förbund som behöver det mer.

Internationella handbollförbundet IHF har meddelat Internationella olympiska kommittén IOK att man klarar sig utan det ekonomiska stödpaket som IOK delar ut till internationella grenförbund som råkat i ekonomiskt trångmål. Det skriver sajten Insidethegames.

IHF har en mycket stark ekonomi. År 2018 gjorde förbundet en vinst på 6,8 schweiziska franc (cirka 6,9 miljoner euro) och 2017 var vinsten 15,9 miljoner franc (cirka 15 miljoner euro). Per 31 december 2018 hade IHF tillgångar på över 120 miljoner euro.

Det betyder att internationella handbollförbundet har ekonomiska muskler att överleva coronakrisen bättre än många andra grenförbund. Och därför kunde IHF tacka nej till IOK:s stöd.

IHF är enligt Insidethegames, det första olympiska grenförbundet som meddelar att man önskar att IOK riktar till stöd till mer behövande förbund och själva tackar nej till ekonomisk hjälp.

IHF kommer inte heller att säga upp eller permittera sin personal under coronakrisen.

Det var förra veckan som IOK skickade ut förfrågningar till de olympiska grenförbunden om deras behov av ekonomiskt stöd. Förbunden får under normala omständigheter en betydande summa pengar av IOK efter att OS är genomfört. Att OS i Tokyo skjutits fram till 2021 har lett till ett stort ekonomiskt bortfall för förbunden i år.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning