Handarbetsivism gör det vardagliga politiskt

Ett kvällsjobb. Den här enkla hustavlan broderar du på en kväll eller två. Använd tre trådar så blir det inte för tjockt. Vi bjuder också på en utvecklad version av citatet av den svenska sexupplysaren Inti Chavez Perez: "Folk brukar säga att våldtäkt är sex när någon sagt nej. I själva verket är våldtäkt sex utan ja." Bild: Richard Nordgren

Stygn för stygn skapas helt nya hustavlor. I stället för "Egen härd, guld värd" eller "Tala är silver, tiga är guld" kan det nu stå "NEJ betyder NEJ" eller "Pojkar är (pojkar) ansvariga för sina handlingar". HBL bjuder på några korsstygnsmönster. Lägg ner din telefon, ta fram nål, tråd och tyg, och koncentrera dig på budskapet.

Det började med Donald Trumps "grab them by the pussy"-uttalande från 2005 som kom ut 2016. Aktivisten och feministen Shannon Downey i Chicago gjorde då ett korsstygn med texten "Boys will be (boys) held accountable for their fucking actions". Bilden blev en viral hit, som spreds explosionsartat på sociala medier, speciellt efter Harvey Weinstein-skandalen. Politiska korsstygn hade funnits redan före det, men nu nådde broderandet nya nivåer.

Bild: Maija Hurme

Korsstygnsaktivismens effekt bygger på igenkänning och humor. De husmoderliga, noggrant utförda hustavlorna som hyllar traditionella värden och kvinnans plats i hemmet: i köket, helst tyst, är bekanta för de flesta. Att brodera politiska budskap på en plats reserverad för det traditionella är att ta tillbaka makten. Att brodera är långsamt, meditativt, och det finns tid att fundera över orden, de enskilda bokstäverna, meningen med citatet. Arbetet med nålen är också ett ypperligt tillfälle att ge utlopp för sina aggressioner, sticka in nålen i det vita tyget, utan att fysiskt skada någon. Korsstygnsarbetena är både radikala och ofarliga på samma gång.

Bild: Maija Hurme

Svenska kvinnoförbundet plockade några favoriter ur uppsjön av feministiska korsstygnsarbeten. Mellan traditionella ornament lyser orden: Patriarkatet kan skada din hälsa. En annan har en ram i gulaste gult, och med snirkliga bokstäver står det Women are not machines that you put kindness coins into until sex falls out. Förbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren berättar att hennes personliga favorit bland feministiska citat är det Birgitta Ohlsson brukar använda för att lyfta fram hur viktigt det är för kvinnor att ha en egen ekonomi: Cash is Queen.

Mönstren till några feministiska korsstygn hittar du här!

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning