Hanan Sneih bjuder på en bit av Syrien i Tölö

Hanan Sneih har nekats asyl i Finland på grund av sitt dubbla medborgarskap. I Café Damascus delar hon med sig av den syriska maten och kulturen. Bild: Leif Weckström

Hanan Sneih, 24, kom till Helsingfors 2015. På grund av sitt dubbelmedborgarskap får hon inte asyl i Finland. Tre negativa asylbeslut till trots har hon och några vänner startat Café Damascus i Tölö i Helsingfors.

Det är lunchtid en helt vanlig onsdag och Café Damascus är fullsatt. Här sitter lunchgäster som diskuterar och enstaka kaffedrickare som bläddrar i någon av tidningarna som finns att ta vid dörren. Kaféet inger en familjär känsla, det doftar av kaffe, citron och vitlök. Väggarna är täckta av abstrakta målningar. 

– Jag har alltid velat bli konstnär i Syrien, men blev tillsagd att "skaffa ett jobb" i stället. Nu har jag tagit mod till mig och visar upp min konst här, säger Hanan Sneih.

Kafégrundaren Hanan Sneih flydde kriget i Syrien och kom till Finland 2015. Småningom började hon och några vänner leta efter en kafélokal och under tiden hann de prova på både popup-kaféer och catering runtom Helsingfors. I november i fjol slog Café Damascus upp sina dörrar i Tölö.

– Idén är att laga samma syriska mat och bakverk som mamma bjöd i Syrien på när jag kom hem från skolan.

Kaféet är inspirerat av maten, kulturen och konsten i den syriska huvudstaden Damaskus. Sneih själv kommer från staden Sweida, där hennes familj fortfarande befinner sig. Hon saknar förstås mamma och familjen hemma i Syrien och ringer ofta sin mamma för att dubbelkolla att hon tillagar maten på rätt sätt.

Tre negativa asylbeslut

Den första tiden i Finland var hektisk och Sneih, som studerat företagsekonomi i Syrien, hade flera kortvariga jobb innan kaféet öppnades, bland annat som städare, barnvakt och på restaurang.

– Jag vill bevisa att många syrier är utbildade människor från starka familjer. 

Under de tre år hon bott här har hon tagit emot tre negativa asylbeslut.

– Tiden i Finland har varit den svåraste och stressigaste tiden i mitt liv.

Eftersom hon kommer från Syrien men är född i Venezuela har hon dubbelt medborgarskap. Migrationsverket godtar inte den humanitära krisen i Venezuela som ett skäl att stanna i Finland. Nu får hon inte längre arbeta här och jobbar därför i kaféet på frivilligbasis. Sneih vill föga förvånande inte åka tillbaka till vare sig det krigshärjade Syrien, där hon hotas av fara, eller till det instabila Venezuela. 

– Jag har ingenting i Venezuela. Inget jobb, inget hem, och det är extremt farligt där just nu.

Tampas med byråkratin

Syrisk och finsk matkultur är totalt olika i allt från smak till ingredienser, enligt Sneih. Hon vill motbevisa den allmänt rådande tron att syrisk mat består av falafel och halloumi – det äter man egentligen inte ens i Syrien. I kaféet görs allt från grunden och mikrovågsugnen är strikt förbjuden. Lunchbufféer ska man inte ens tala om.

Yasmin Abooud serverar dagens lunch till några gäster. Bild: Leif Weckström

– Jag klarar inte av att se när folk lassar på olika maträtter på samma tallrik och blandar ihop allt till en enda stor massa, säger Sneih med glimten i ögat.

Café Damascus har också catering vid sidan om och som mest har den serverat 140 personer. Kaféet går bra och nu letar företagarna efter ett till, större ställe, för att kunna laga flera olika rätter och kunna servera flera kunder. Men det är inte lätt att driva ett företag i Finland. Ännu svårare blir det när man inte talar språket.

– Allt är verkligen annorlunda här. Det är så mycket pappersarbete. I Syrien, om du vill arbeta, så är det bara att sätta i gång.

Som tur är har hon fått hjälp att navigera i byråkratidjungeln av finländska vänner.

Kaféet en säker plats

Trots att Hanan Sneih befinner sig mitt i asylprocessen har hennes liv inte stannat av. Hon har nyligen gift sig med en finländare och de har ansökt om familjeförening. Bröllopskvällen slutade dock abrupt för Sneih och hennes brud när Sneih blev attackerad av sju finländska män mitt i centrum av Helsingfors. Polisen tog upp tre av männens namn men släppte dem sedan, berättar hon, som har polisanmält den traumatiska händelsen och ska på förhör.

– Det var obehagligt. Men jag vill inte döma alla finländare utifrån en händelse.

Hon säger att hon har träffat massor av trevliga finländare – men att hon också har fått möta hel del fördomar sedan hon kom hit. Därför ser hon det som extra viktigt att kaféet är en säker plats, ett så kallat "safe space", dit alla är välkomna.

– Man kan egentligen aldrig döma en person. Vi människor borde se varandra som människor, vi lever ju alla tillsammans här på samma planet. 

Beröm för maten

Den syriska kulturen är varm och välkomnande, vilket Sneih vill förmedla i kaféet. Responsen från kunderna hittills har varit positiv. En kafégäst kommer fram till henne under intervjun. 

– Maten är helt fantastisk, så mycket smak. Vi har suttit här vid samma bord och jämfört maten, vi känner inte ens varandra, men maten är så god.

Många dagar är kaféet bland det enda som muntrar upp Sneih och får henne att tänka på annat än att hon väntar på ett livsavgörande beslut.

– Den bästa känslan är att få se kunderna nöjda och känna att jag gör något värdefullt.

Café Damascus finns på Savilagatan 1 i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning