Hanaholmens förfallna kvinna

Verket Free Fall, som Sverige gett Finland i gåva.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Mottagaren av gåvan, som god sed är, kunde inte annat än bocka och buga inför bronsstatyn och le snett inför storebrors okunskap.

Vare sig det är statens konstråd Peter Hagdahl eller konstnären Anna Uddenberg som namngett bronsstatyn Free Fall förblir det svenska statens omåttliga förnedrande förvirring som nu för alltid kommer att prägla vattnen utanför Hanaholmen.

Mottagaren av gåvan, som god sed är, kunde inte annat än bocka och buga inför bronsstatyn och le snett inför storebrors okunskap. För vad är "free fall" om inte annat än det "fria fallets" ömklighet, en parodi på frihet; vad är "free fall" om inte annat än ett förment språkets markering på övergivenhet, en parodi på de två språk som landet Finland talar.

Min mor skulle ha fyllt 100 år, även hon, denna sommar; min far överlevde med möda krigen. Jag är glad att de slipper beskåda en kvinna i förfall.

Raoul J. Granqvist Stockholm, Sverige

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00