Hanaholmen polerar 70-talsglansen

I går firades taklagsfest på Hanaholmen. Kulturcentret öppnar igen våren 2017 med en glad hälsning från 70-talet.

– Betongen blev mitt livsöde, säger arkitekten Mika Penttinen med en teatralisk suck.

På 70-talet var så kallad tvättbetong allas älsklingsmaterial – allas utom Penttinens. Han avskydde det av hela hjärtat. Men mot alla odds är han återigen involverad i ett jätteprojekt där tvättbetong är den stora stjärnan: Hanaholmens kulturcentrum. I det omfattande renoveringsarbetet som inleddes i december 2015 strävar man efter att behålla så mycket som möjligt av 70-talsarkitekturen. Byggnaden är inte kulturmärkt, så beslutet att gå fram med ytterst varsam hand är självvalt av fastighetsägaren staten. En stor del av interiören skyddas under renoveringen, bland annat flera väggar och golv. Att bevara den ursprungliga karaktären är en utmaning och Hanaholmsprojektet är föregångare på många sätt.

Fakta

Hanaholmen renoveras

• Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland genomgår en stor renovering. Renoveringen inleddes i december 2015 och ska vara klar våren 2017, lagom till Finlands hundraårsjubileum.

• I renoveringen får kulturcentret bland annat en helt ny våning med kontorslokaler.

• Även hotellet, restaurangen, möteslokalerna och kundutrymmen förnyas, och trädgården fylls med konst.

• Hanaholmen är en statsägd fastighet och renoveringsprojektet genomförs av byggherren Senatsfastigheter. Entreprenör är NCC.

• Renoveringen kostar 25 miljoner euro.

– Museiverket följer renoveringen med stort intresse – så pass sällsynt är det att man restaurerar 70-talsbyggnader på det här viset. Det är riktigt roligt att försöka hitta fungerande lösningar. Fasadplattorna i tvättbetong fick vi till exempel specialbeställa. 70-talets byggteknik är föråldrad och en del metoder får inte längre användas. Och där det finns till exempel asbest måste man självklart avlägsna rubbet, säger han.

Under renoveringen förnyas hela fastigheten. Den synligaste förändringen är den nya våningen som byggs ovanpå hotellbyggnaden och blir kontorslokaler för upp till 40 personer. Tillbyggnaden är verkligen är av nöden, säger programchefen Maria Romantschuk.

– När Hanaholmen invigdes 1975 bestod personalstyrkan av tre anställda och huset var ritat därefter. I dag är vi ett tjugotal anställda, vilket har lett till att många fått jobba i möteslokaler eller till och med i hotellrum, säger hon.

NY VÅNING. Hotellbyggnaden får en helt ny våning med kontor och möteslokaler. Så här ska det se ut när renoveringen är klar. Bild: Arkitektbild

Även entrén förnyas och får nya, stora fönster ut mot gården. De kontorsrum som fanns här tidigare ersätts av ett öppet och ljust kaféutrymme. Kundutrymmena, möteslokalerna och hotellrummen genomgår också en total förvandling och moderniseras.

Hanaholmen är en statsägd fastighet som fungerar som kulturcentrum för Sverige och Finland. Renoveringen beräknas kosta upp till 25 miljoner, vilket enligt byggherren Senatsfastigheter gör projektet till en av statens absolut dyraste fastighetsprojekt i år och visar hur stor vikt man lägger på det nordiska samarbetet. Kulturcentret invigdes den 1 juni av 1975 av ingen mindre än Konung Carl XVI Gustaf och president Urho Kekkonen. Om återinvigningen i vår hedras med ett kungligt besök är ännu oklart.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00