Han såg Örebroplanet störta: "Motorn lät ansträngd"

Anders Erlandsson, som bor i närheten av Örebro flygplats, blev vittne till torsdagens flygplanskrasch. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Det är ännu oklart vad som orsakat den tragiska flygolyckan i Örebro men det finns flera vittnen. Anders Erlandsson, granne med flygplatsen, såg planet störta mot marken och fångade ljudet av en ansträngd motor på film.

– Det lät inte normalt, så här låter vanligtvis inte de här planen, säger Anders Erlandsson som filmade dottern just när planet störtade.

Han håller på att visa en video med dottern som rider på en häst, när ett mindre propellerplanet plötsligt dånar kraftigt över gården.

– Motorn lät väldigt ansträngd. Han gasade nog på så mycket som möjligt i ett försök att ta höjd, säger Erlandsson, som bor knappt en kilometer från flygfältet.

Ingen rök

När Erlandsson vände sig om såg han det mindre propellerplanet gå ner i 80 graders lutning. Motorn verkade fungera. Ingen rök, berättar han. Flygplansvingarna i kraftigt lutning, tillbaka mot flygfältet.

– Något måste ha gått väldigt snett i starten.

Här i den lilla byn Råberga, ett litet samhälle intill Örebro flygplats, är grannarna vana vid dånande flygplan. I alla dess storlekar.

– En Boing C17 Globemaster, konstaterar Anders samtidigt som MSB:s jätte till flygplan dånar in några hundra meter från gården.

Under sommarmånaderna är det fallskärmshopparna som trafikerar luftrummet flitigast. Ett till vardags trevligt inslag på himlen, berättar två andra grannar som TT pratar med.

– Många tror att man störs av flygen. Men vi trivs hur bra som helst. Det tar bara några sekunder. Sen är det rätt häftigt när de kommer.

Knappt tio sekunder efter att det höga motorljudet kan höras från propellerflygplanet går det höra hur planet smäller i marken i Erlandssons video.

Kort därefter steg en rökpelare mellan skogsdungarna. Erlandsson begav sig ner till olycksplatsen, dit räddningstjänst och polis redan hade anlänt. Han har delat videon och gett sitt vittnesmål till polisen.

"Det såg illa ut", säger Anders Erlandsson. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Men minnet av olyckan är obehagligt.

– Jag grämer mig att jag såg det där planet. Det hade jag gärna haft osett. Den bilden har förföljt mig under dagen, Erlandsson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning